Obavijesti Video Pretražite Navigacija
70 OTOKA

Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja''

Otočje Orkney - 4
Otočje Orkney - 4 Getty Images
Aktualno Galerija Otočje Orkney - 4 Otočje Orkney - 4 Foto: Getty Images Otočje Orkney - 3 Otočje Orkney - 3 Foto: Getty Images Otočje Orkney - 2 Otočje Orkney - 2 Foto: Getty Images +0 Otočje Orkney - 1 Galerija 1/4 >>
Čak 70 škotskih otoka pokreće inicijativu za odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva.

Da Škotska želi biti nezavisna, stara je stvar, no ovih dana aktualna je inicijativa kojom se od Škotske i Ujedinjenog Kraljevstva želi odcijepiti nekoliko desetaka otoka jer su nezadovoljni financijama i odnosom vlasti prema njima.

Otočje Orkney arhipelag je na sjeveru Škotske koji ima oko 70 otoka. Dvadesetak ih je nenaseljeno, a najveći je otok Mainland površine je 523 četvorna kilometra i po veličini deseti najveći otok u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Moguće je nekoliko opcija. Jedna je pridruživanje Norveškoj kao samoupravno područje, druga priključivanje Danskoj na sličan način kao Farski otoci, a treća da se proglasi neovisnost od Krune ili nezavisni prekomorski teritorij. 

Otočje je bilo pod upravom Norveške i Danske do 1472. godine, a tada je pripalo Škotskoj kao dio miraza Margarete od Danske prilikom udaje za Jamesa III. Jedan je od argumenata otočnih vlasti da su povijesno puno dulje bili dio nordijskog kraljevstva nego UK-a.

Rasprava o alternativnim oblicima upravljanja održala se u utorak. Vijećnici Orkneyja glasali su 15 glasova za i šest protiv za istraživanje alternativnih metoda upravljanja, prihvaćena je, bez potrebe za glasanjem, potreba oživljavanja savjetodavne skupine o ustavnoj reformi za otoke, javlja BBC.

Škotska vlada odbija mogućnost odcjepljenja. 

Pročitajte i ovo Zapuštene Unije - 3 Otok na kraju svijeta Unije traže odcjepljenje, Komadina poručio: ''Neka razmisle kako im se ne bi dogodilo da im postane još teže''

Otočanima su ključni problem trajektne linije između kopnene Škotske i otoka, a upozoravaju i da nafta iz Sjevernog mora nije znatno doprinijela njihovoj ekonomiji.

"Trenutačno se stvarno mučimo, moramo zamijeniti cijelu trajektnu flotu. Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja'', upozorio je čelnik Vijeća Orkneyskih otoka (OIC) James Stockan, piše POLITICO.

Škotska vlada tvrdi da je spremna financijska pomoć za trajekte, no Stockan upozorava da su sredstva koja se slijevaju u Orkneysko otočje iz centralnog budžeta znatno manja po glavi stanovnika u odnosu na ona koja dobivaju stanovnici Shetlanda i Zapadnih otoka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problem manjka vjernika Noćni klubovi, hoteli, pivovare: Sve više belgijskih crkvi dobiva novu namjenu

"Bili smo dio nordijskog kraljevstva mnogo duže nego što smo bili dio Ujedinjenog Kraljevstva. Na ulici u Orkneyju ljudi mi prilaze i pitaju kada ćemo vratiti miraz, kada se vraćamo u Norvešku'', kazao je Stockan za BBC, istaknuvši da poanta nije u vraćanju Norveškoj.

''Vrijeme je da nas Vlada shvati ozbiljno i kažem da je vrijeme da razmotrimo sve opcije koje imamo. Ovdje postoji mnogo više mogućnosti - čak bismo mogli dobivati svoj novac izravno od Ministarstva financija u Londonu i brinuti se o vlastitoj budućnosti'', kazao je Stockan.

Nakon referenduma o Brexitu Vijeće Orkneyskih otoka glasalo je 2017. za preispitivanje opcija za veću autonomiju. No svaki ozbiljan pokušaj reforme ili bilo kakav pokret za odcjepljenje zahtijevao bi pristanak i Holyrooda, sjedišta škotske vlade, i britanskog parlamenta u Westminsteru, podsjeća LBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene