Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godina 2007. bila je najsmrtonosnija za novinare: najmanje je 110 novinara ubijeno u 27 zemalja od 1. siječnja u odnosu na 96 žrtava u 2006. godini, što je porast od 14 posto, objavila je organizacija za zaštitu prava novinara Presse Embleme Campagne (PEC).


Udruga PEC u priopćenju ističe da je broj ubijenih novinara čak 60 posto veći u odnosu na 2005. godinu kada je ubijeno 68 novinara.

Vezani članci HND Nove osude Plenkovićevih izjava: I Europska federacija novinara uputila kritiku premijeru Zgrada HRT-a Sindikat i HND oštro osudili Milanovićev napad na novinare HRT-a: "Nismo Yutel, obratite se Kazimiru Bačiću"

Dvije trećine od ukupnog broja ubijenih novinara poginulo je u zonama sukoba - Irak, Somalija, Šri Lanka, Afganistan i Demokratska Republika Kongo.

Sa 50 ubijenih novinara u 2007., Irak je već 5. godinu zaredom najopasnije mjesto za obavljanje novinarskog posla.

Ukupno je 250 novinara ubijeno od početka angloameričke intervencije u ožujku 2003. godine.

"Nikada nijedan sukob nije izazvao takvo krvoproliće u redovima medijskih djelatnika", kazao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen.

Na drugome mjestu po broju ubijenih novinara u zonama sukoba je Somalija sa 8 ubijenih novinara u 2007., a sa sedam novinara na trećem mjestu je Šri Lanka, gdje traje građanski rat.

Stanje se pogoršalo i u Pakistanu sa 5 ubijenih novinara, a nasilje je ubralo četiri žrtve među novinarima u Afganistanu te jednako toliko i na Filipinima.

Po tri novinara ubijeno je na Haitiju, u Kolumbiji i Meksiku, a po dva u Nepalu, DR Kongu, Eritreji, Indiji i Gvatemali. Po jedan novianr ubijeno je u 2007. u Hondurasu, Uzbekistanu, Salvadoru, Mijanmaru, Sjedinjenim Državama, Paragvaju, u Gazi (Izrael), Zimbabveu, Rusiji, Peruu, Brazilu, Gani i Turskoj.
PEC okuplja 35 novinarskih udruga i sindikata iz stotinjak zemalja. Ta se organizacija bori za donošenje međunarodne konvencije o zaštiti novinara u zonama sukoba i nasilja.