Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MISTERIJE SVIJETA

10 bizarnih arheoloških otkrića koje znanstvenici ne mogu objasniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neka otkrića arheologa i dan-danas zbunjuju znanstvenike - donosimo vam nekoliko svjetskih misterija koji su i dalje nerazjašnjeni.

Bez arheoloških zagonetki mnogi znanstvenici ne bi imali posla. Iako su mnoge takve zagonetke već razriješene, postoje i one nad kojima i dan-danas mozga niz stručnjaka, pokušavajući dokučiti objašnjenje njihova postojanja ili svrhe.

Pročitajte i ovo Pronalazak izraelskih arheologa (Foto: AFP) Veličine manje kovanice Pronađen 2700 godina star otisak pečata koji ide u prilog biblijskoj priči U Siriji otkriven vojni kompleks star 4.000 godina (Foto: M.-O. Rousset/ archeorient.mom.fr) Najveći ikad otkriven U Siriji otkriven vojni kompleks star 4000 godina: Komunicirali svjetlosnim znakovima poput Indijanaca

Donosimo vam 10 bizarnih arheoloških otkrića oko kojih se još lome koplja u znanstvenim krugovima.

10. Glinena posuda s rupama

Glinena posuda koja se čuva u jednom kanadskom muzeju čuva više pitanja no što je komadića od kojih se sastoji. Nakon što je restaurirana, pokazalo se da je izrađena tako da ima rupe. Očito, nije bila predviđena za čuvanje tekućine, a nije se mogla koristiti niti kao svjetiljka. Arheolozi iz ontarijskog arheološkog muzeja konzultirali su stručnjake za rimsko posuđe, ali nitko nije mogao dokučiti namjenu ove posude.

Misterij je i način na koji je posuda dospjela u muzej. Iskopana je 1950-ih godina iz kratera nastalog u Drugom svjetskom ratu u Londonu, na području koje je prije 1800 godina bilo pod vlašću Rimskog Carstva. Zajedno s njome bili su zakopani i artefakti iz prastarog iračkog grada Ura, datirani u vrijeme prije 5000 godina.

9. Artefakt s Aljaske

Godine 2001. ekipa istraživača sa sveučilišta u Koloradu istraživala je 1000 godina staro naselje na Cape Espenbergu, Aljaska. Iznenada su naišli na neobični artefakt. Stotinama godina stariji od objekta u kojem je pronađen, mali brončani artefakt sličio je na kopču pojasa. Nevjerojatno, ali činilo se kao da je izliven u kalupu.

Ako je doista tako, to će biti jedini artefakt s Aljaske izrađen od lijevane bronce. Nalik na slomljeni pristen pričvršćen na pravokutni okvir, imao je još na sebi komadić kožne trake. Datiranje radioaktivnim ugljikom smjestilo je taj artefakt u vrijeme oko 600. godine n.e.. Budući da se bronca nije izrađivala na Aljasci, ovaj je predmet morao biti donesen izvana i to po svemu sudeći trgovinskom razmjenom. Znanstvenici još pokušavaju dokučiti koja je bila njegova namjena.

8. Kameni jezik

U Britaniji je jedno selo tijekom trećeg ili četvrtog stoljeća izvelo bizarni ukop. Godine 1991. arheolozi su tijekom iskapanja na jednoj lokaciji u Northamptonshireu, gdje je bilo pokopano 35 ljudi, pronašli i jedno tijelo, odnosno ljudske ostatke koji su bili pokopani licem nadolje. To je moglo upućivati da je bila riječ o otpadniku od zajednice, ali takav način pokapanja i nije bilo toliko rijedak.

Zbunilo ih je ono što su pronašli u ustima pokopanog čovjeka. Čovjekov jezik bio je odstranjen i zamijenjen plosnatim kamenom. Takvo što nezabilježeno je u arheološkim otkrićima te može ukazivati i na mučenje. Nije poznat rimski zakon koji bi naređivao odstranjivanje jezika, ali u grobovima iz tog vremena zabilježeni su slučajevi gdje su dijelovi skeleta, najčešće lubanje, zamijenjeni kamenjem ili posudama.

7. Jordanski zid

Godine 1948. jedan je britanski diplomat letjevši iznad Jordana uočio kako se diljem zemlje proteže jedan zid. Misterij jordanskog zida ostao je nerazjašnjen do danas. Danas zvan Khatt Shebib, dugačak je oko 150 kilometara i proteže se u pravcu S-SI/J-JZ, a u njegovu se sklopu nalaze ostaci 100-tinjak kula. Danas je u ruševnom stanju.

Znanstvenici ne znaju tko ga je izgradio ni koga je trebao štititi. NIje bio toliko jak da bi štitio domoroce od barbara, jer je najvećim dijelom bio tek metar visok i pola metra širok. Ni datacija te strukture nije bila jednostavna. Jedino što su arheolozi mogli jest analizirati ostatke posuda nađene oko zida, koje su smjestili između 750. n.e. i 312. g. pr. n. e.

6. Tajanstvene kovanice

Godine 2016. prilikom iskapanja drevnog japanskog dvorca otkriveno je 10 kovanica. Istraživači su prvo pomislili da je riječ o kovanicama američkih vojnika, kojih je mnogo nađeno u okolici. No, nakon uklanjanja prljavštine ispostavilo se da su mnogo starije. Datirane su negdje između 300. i 400. g. n.e.

Nakon analize, stručnjaci su otkrili da je riječ o rimskim novčićima, što zaprepašćuje, jer po svim dotadašnjim saznanjima, između onodobnog Japana i Rimskog Carstva nije bio nikakvog kontakta. Pitanje odakle rimski novčići u Japanu i dalje je bez odgovora.

5. Kameni lavovi

Stanocnik jednog turskog sela javio je 2001. godine znanstvenicima da je blizu svog naselja otkrio neobičnu skulpturu - u granitu isklesanog lava u prirodnoj veličini. Nekoć je bio spojen s još jednim takvim, no pljačkaši su ih razdvojili dinamitom i preživio je samo ovaj lav. Skulptura je potjecala iz vremena prije 3200 godina, kad su regijom vladali Hetiti i ondje još živjeli (u međuvremenu izumrli) azijski lavovi.

Nedaleko sela pronađena je još jedna skulptura, također lava, koju je izradio drugi majstor. I njegov parnjak bio je raznesen. Obje skulpture u cjelovitom su izdanju težile svaka po pet tona. Njihova funkcija do danas nije razjašnjena.

4. Danske spirale

Prije nekoliko je godina jedan par arheologa amatera u Danskoj uz pomoć detektora metala na polju pronašao četiri velika zlatna koluta iz brončanog doba. Odmah su počeli tražiti dalje, a ono što su pronašli nadmašilo je i njihova najluđa očekivanja - otkrili su oko 2000 spirala, tankih poput vlasi i dugih oko 2,5 centimetara. Odmah su počela nagađanja čemu su one mogle služiti, ali to do danas nije razjašnjeno.

3. Jeruzalemska slova "V"

U Jeruzalemu postoji mjesto koje je toliko tajanstveno da arheolozi ne znaju što bi s njim. Nalazi se u istočnom dijelu grada, a prostorije su dio najstarijih slojeva grada. Nedavno su ondje pronađene tri brazde urezane u pod od vapnenca. Savršenog oblika slova V, duboke su 5 centimetara. Kompleks je datiran u vrijeme oko 800 godina pr.n.e., ali neobični urezi načinjeni su - 3000 godina ranije. Slični simboli pronađeni su i na još nekim mjestima u gradu, a značenje im još nije poznato.

2. Nestala civilizacija

Teško je povjerovati da ne možemo identificirati kulturu koja je za sobom ostavila cijele gradove. Danas nazvana civilizacijom iz doline Inda, pojavila se prije oko 4500 godina, a "odgovorna" je za zidove od pečene cigle iz Harapa i Mohendžo Dara. Na tom je području civilizacija cvjetala cijelo tisućljeće, zahvaljujući između ostalog i trgovini sa stanovnicima Mezopotamije. Dokaz koliko su bili napredna jest upravo grad Mohendžo Daro: gotovo svaka kuća imala je kupaonice i sustav odvodnje, ulice su bile organizirane i protezale su se u planski određenoj mreži, a grad je imao i kompliciran sustav za upravljanje vodama.

Zanimljivo, u gradu nisu otkriveni znakovi kraljevskih ili religijskih objekata. Zašto je nestala cijela ta civilizacija i Mohendžo Daro izumro - i danas je enigma.

1. Golanska struktura

Golanska struktura jedna je od najmisterioznijih na Bliskom istoku. Drevni kameni monument prvi je put otkriven iz zraka, 1967. godine. Riječ je o pet kamenih prstenova, od kojih najveći ima promjer 152 metra. Istraživanjem je utvrđeno da je struktura stara 5000 godina, odnosno da je nastala u približno isto vrijeme kao i engleski Stonehenge.

Ukupna težina svih komada bazalta koji čine ovu strukturu je čak 40.000 tona. U središtu se nalazi golema grobna komora, koja bi mogla imati i neka značenja povezana s astrologijom. Utvrđeno je i da se praznine u strukturi poklapaju s oba godišnja solsticija, donosi Listverse.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene