Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva pobjeda Masse u Formuli 1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 14. utrci sezone voženoj za Velikoj nagradi Turske na Istanbul Parku pobjedio je Ferrarijev Fellipe Massa ispred aktualnog prvaka Fernanda Alonsa u Renaultu i Michaela Schumachera. Brazilcu je ovo prva pobjeda u utrkama Formule 1.

Nakon burnog starta na Velikoj nagradi Turske Ferrarijev dvojac je zadržao svoje pozicije ispred aktualnog svjetskog prvaka Fernanda Alonsa u Renaultu. 

Pročitajte i ovo Požar u istanbulskom noćnom klubu U centru Istanbula VIDEO Užas u noćnom klubu: U strašnom požaru poginulo 29 ljudi, pet osoba privedeno Slika nije dostupna Prvenstvo na dlanu: Hamilton slavio u Kini

U prvome zavoju došlo je do sudara nekolicine vozača, a najlošije su prošli Giancarlo Fisichella koji se zavrtio na stazi i Kimi Raikkonen kojemu je puknula zadnja lijeva guma, te su obojica morali otići u boks. 

Raikkonen je odmah po povratku na stazu izletio na dugom desnom zavoju i udario u ogradu te odustao. Iza vozača Ferrarija i Alonsa na četvrtoj poziciji nalazio se Jenson Button u Hondi. Niko Rosberg je odličnim startom ostvario napredak od osam mjesta te je nakon prvog kruga bio na šestoj poziciji.

U 13. krugu na stazu je izašao sigurnosni automobil zbog izvrtanja Vitantoni Liuzzija na vrlo opasnom mjestu. Scumacher i Alonso iskoristili su tu priliku za ulazak u boksove. Odličnim i brzim radom mehaničara Renaulta Alonso se probio na drugu poziciju ispred Nijemca.

Nakon odlaska sigurnosnog automobila sa staze Alonso je priprijetio Massi, ali nakon nekoliko zavoja proradile su Bridgestonove gume na Ferrariju i Massa se uspio obraniti od Španjolca na Michelinu.

U 20. krugu vidjeli smo prekrasno preticanje Fisichelle nad Kubicom i odličnu borbu i pokušaj vraćanja 11. pozicije Poljaka, no snaga Renaulta ipak je nešto veća od BMW-a.

Nakon sitne pogreške i izlijetanja sa idealne putanje na istome zavoju kao i na kvalifikacijskom treningu Michael Schumacher je imao malih problema sa gumama te je izgubio 5 sekundi u odnosu na Alonsa. 

U posljednjim ulascima u boks u 39. krugu Massa je zadržao prednost od 9 sekundi ispred Alonsa. Četiri kruga kasnije Michael Schumacher je izišao iz boksa sekundu iza Alonsa. Iako je Ferrari bolji na kočenju snaga Reanulta je u izlascima iz zavoja tako da sedmerostruki svjetski prvak nije uspio jače priprijetiti Alonsu, koji je više štedio gume na utrci, ali mu je motor već bio istrošen s obzirom da mu je ovo druga utrka, a Schumacher je imao novi motor u svom bolidu.

Schumacher je u svojim napadima srušio rekord staze, ali nije uspio prestići aktualnog svjetskog prvaka te je Alonso povećao prednost na 12 bodova četiri utrke prije kraja sezone, a Ferrari je smanjio vodstvo u ukupnom poretku konstruktora na samo dva boda.

Sljedeća utrka je za dva tjedna u Monzi, koja je tradicionalna staza Ferrarija tako da ćemo gledati još jednu vrlo zanimljivu utrku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene