Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Olimpijska baklja krenula put Pekinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olimpijska baklja zapaljena je u ponedjeljak u kolijevci antičkih Olimpijskih igara Olimpiji, na svečanosti pod jakim mjerama sigurnosti, nakon čega je započela petomjesečni put od 137.000 km preko pet kontinenata i, po prvi put, preko Mount Everesta prije nego stigne u Peking 8. kolovoza na otvaranje OI.

Nešto prije početak svečanosti paljenja baklje tri su osobe pokušale omesti svečanost dok je govor držao kineski dužnosnik iz Odbora za organizaciju igara Liu Qi. Kako se doznaje iz grčke policije, radi se o pripadnicima organizacije Reporteri bez granica. Jedna od njih je uspjela postaviti natpis "Bojkotirajte zemlju koja gazi ljudska prava", dok je druga uzvikivala "sloboda, sloboda". Sve tri osobe su ubrzo uhićene i privedene. Kineska je televizija u trenutku upada troje prosvjednika čak prekinula emitiranje prijenosa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pejčić i Ude dolaze sutra navečer Slika nije dostupna Olimpijska baklja stigla u Peking

Zahvaljujući mirnom vremenu, baklja je upaljena sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala, kao što to zahtjeva tradicija.
Nekoliko tisuća osoba okupilo se kako bi promatralo svečanost paljenja u hramu božice Here. Baklju je zapalila grčka glumica Maria Nafpliotou koja je odigrala ulogu "velike svećenice", a bila je okružena plesačicama, odjevenim kao drevne svećenice boga Zeusa. 

Plamen je nakon svečanosti paljenja preuzeo prvi nositelj Alexandros Nikolaidis, osvajač srebrne medalje za Grčku u tae-kwon-dou na OI u Ateni 2004., čime je započet najprije šestodnevni obilazak Grčke da bi 30. ožujka, na stadionu Kalimarmaro u Ateni bila predana kineskim dužnosnicima.

Nikolaidis je baklju predao kineskoj plivačici Luo Xuejuan, koja je 2004. u Ateni osvojila zlatnu medalju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene