Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Boksački svijet odao je počast legendarnom prvaku u teškoj kategoriji Muhamedu Aliju, koji danas slavi 65. rođendan.


Također bivši prvak u teškoj kategoriji, Britanac Lennox Lewis izjavio je za BBC: " On je definitivno najveći. On je čovjek kojeg sam gledao na televiziji i želio biti baš kao i on". 

Vezani članci Slika nije dostupna Boks: Rocchigiani obnavlja karijeru u 43. godini Slika nije dostupna Bivšem boksačkom prvaku 850 sati dobrotvornog rada zbog krađe

"Moja majka i ja smo uvijek s uzbuđenjem iščekivali njegove mečeve jer nikada nismo bili sigurni što će se točno dogoditi. 
Učinio je velike stvari za boks ali i za manjine. On je definitivno velik čovjek", dodao je Lewis. 

Posljednih nekoliko godina Ali boluje od Parkinsonove bolesti, koja je karakteristična upravo za boksače zbog čestih udaraca u glavu. 

Lewis ga je sreo nedavno, kada je Ali došao bodriti kćer Lailu koja također boksa. 

"Izgledao je dobro koliko je to moguće. Parkinson je bolest koja dođe i ode, kako koji dan." 

Ali je prvi boksač koji je tri puta osvojio naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. 1999. osvojio je BBC-jevu nagradu za sportaša stoljeća. 

20. stoljeće obilježio je i zbog svojih principa. Odbio je odlazak u Vijetnam zbog čega mu je oduzeta titula i 'protjeran' je iz boksa. Tek 1970., nakon trogodišnje suspenzije, dozvoljen mu je ponovni ulazak u ring. 1974. je ponovo osvojio naslov svjetskog prvaka svladavši Georgea Foremana u danas povijesnom meču. 

Borac za prava crnaca 1964. godine je promijenio ime iz Cassius Clay u Muhammad Ali i prešao na Islam.

Bivši prvak Velike Britanije i Commonwealtha u teškoj kategoriji Henry Cooper dva puta je boksao protiv Alija. U prvom susretu čak ga je "bacio na pod", no Alija je spasilo zvono za kraj runde. 

"U mladosti smo bili rivali. Sada mi je teško vidjeti ga ovako bolesnog. Za moj 50. rođendan pomogao mi je organizirati proslavu. On je moj prijatelj i veliki čovjek", rekao je Cooper. 

Ali je karijeru 'zaključio' 1981. s ukupno 56 pobjeda i 5 poraza. 37 puta borbu je završio nokautom. No, kao i većina boksača borio se predugo pa je izgubio 3 od posljednja 4 meča. Ipak, to ne umanjuje njegovu vrijednost i još dugo će za sve ljubitelje ovog sporta biti NAJVEĆI.