HDZ je objasnio kako je i zašto došlo do spornog upisivanja potpore potencijalnoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović na štandu u Slavonskom Brodu.


Volonter HDZ-a Ivan Šlabek objasnio je da je problem nastao kad je gospođa zamolila da na listu upišu djeda koji ima 89 godina, a koji ne može doći.

Vezani članci Izborna noć u stožerima U jednom veselje, pjesme i torta, u drugom razočarana lica: Donosimo veliku fotogaleriju iz stožera Otvaranje kutija nakon izbora Objavljeni detaljni rezultati predsjedničkih izbora: Pogledajte kako su glasali vaši susjedi

''Mi smo odlučili da ćemo to učiniti s obzirom na to da poznajem obitelj, da poznajem didu, da dida fakat ima 89 godina. Učinili smo to da njima pomognemo, da zadovoljimo didu, starog HDZ-ovca. Učinili smo grešku, ali ne s namjerom da nekog prevarimo ili sa zločestoćom'', rekao je.

''Ja bih došao sam, da mogu doći. Potpisao bih za Kolindu i gotovo'', rekao je djed Ilija Barišić.

Volonteri su na kraju ipak došli u kuću Barišićevih, a na snimci koju je objavio HDZ vidljivo je da je Ilija Barišić na kraju osobno potpisao listu potpore.

HDZ Brodsko-posavske županije na Facebooku je napisao da se neki predsjednički kandidati sami potpisuju i po četiri puta, a da se sada pokušava ocrniti ponašanje njihovih volontera.

Muškarci koji prikupljaju potpise za kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović u Slavonskom Brodu na jednom su štandu, prema riječima Josipa Jozića krivotvorili potpise.

Muškarac tvrdi da je gospođa na štand donijela papire s imenima, prezimenima i OIB-ovima, na koje su oni onda sami dodali potpise.

Državno izborno povjerenstvo, na upit portala DNEVNIK.hr odgovorilo je da je Izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović dostavilo upozorenje koje se odnosi na prikupljanje potpisa, odnosno način na koji se popunjava Obrazac.

DIP je izvijestio i da su zaprimili prijave građana.

Autor snimke: "Nije riječ samo o jednom krivotvorenom potpisu"

Nakon objašenjena iz HDZ-a ubrzo se ponovno javio autor snimke Josip Jozić te kazao kako  "dida" nije jedini čiji se potpis krivotvorio. Ponavlja kako na snimci nitko nije osporavao lažiranje potpisa.

"Čovjek na snimci ne osporava i ne prikriva da se potpisao u ime druge osobe. Koliko ja poznajem zakon za nikoga se nitko ne smije potpisati, može ga zastupati ali ne i potpisati. I u njihovom odgovoru na sve to govore da su učinili malu pogrešku. No to nije mala pogreška to je kazneno djelo; krivotvorenje potpisa", kaže Jozić koji smatra da bi trebalo reagirati i Državno odvjetništvo. 

"Također i osoba koja je donjela papir s OIB-ima prezimenima i imenima sudjeluje u kaznenom djelu, jer donosi papir s podacima preko 10 osoba. Ponavljam, tu se ne radi o jednom potpisu nego o slijedu"; naglašava Jozić.