Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije godine je prošlo

Gradonačelnica Petrinje ne skida odgovornost s Vlade, građanima poručila što mogu učiniti: "Ne moraju sami investirati svoja sredstva..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes pozvala je građane da krenu u samoobnovu te pojasnila kako je neće sami financirati, već će dobiti državni predujam koji će pokriti troškove projekta, radova i voditelja projekta, a poručila je i da tom izjavom ne skida odgovornost s Vlade.

"Ne govorimo o samoobnovi tako da je ljudi sami financiraju jer znamo da nisu u mogućnosti, već je to jedna od mjera koja je dorađena ljetos - mogućnost da krenu u samoobnovu uz državni predujam.

Ne moraju sami investirati svoja sredstva, već će od države dobiti predujam za projekt, radove i voditelja projekta koji će voditi čitavu operaciju", izjavila je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes u četvrtak tijekom obilježavanja dvije godine od razornog potresa koji je pogodio Petrinju. 

S tom izjavom nije htjela skinuti odgovornost s Vlade, pojasnila je novinarima, ali budući da država mora ispoštovati određene propise i procedure, samoobnovom bi se ubrzao postupak jer će građani moći sami izabrati izvođača i utjecati na tempo obnove.

"Tu treba zaista uključiti sve segmente i apelirala sam i na građevinske firme da se stave na raspolaganje koliko je moguće i tako također pomognu", dodala je Komes.

Izvođači radova koriste situaciju

Navela je kako je Grad Petrinja preuzeo obnovu centra grada uz financiranje Ministarstva kulture pa i sami iz iskustva vide da postoje veliki problemi s nedostatkom projektanata, kašnjenjima budući da preuzimaju velike poslove, dok izvođači radova koriste situaciju.

"Znaju da stanovnike želimo vratiti u njihove domove i da nas stišću rokovi pa malo nabijaju cijene izvođenja radova. Apeliram da se svedu na neku racionalnu razinu, razinu sukladnu ponudama i potražnji na tržištu", pozvala je Komes.

Gradonačelnica je ocijenila kako zgrade koje država gradi u centru iz europskih sredstava bude nadu i optimizam da će se Banovina ipak obnoviti. 

Pročitajte i ovo Animacija velikog pootresa u Dubrovniku 1667. Seizmički aktivno područje Kamenje se valjalo s brda, a dan se pretvorio u noć: Ovako su izgledali najrazorniji potresi u Hrvatskoj

"U te zgrade ćemo smjestiti dio stradalnika, ali svakako da ćemo svi sudionici - lokalna, županijska i državna razina morati staviti glave na hrpu i maknuti predmete koji usporavaju obnovu i obnoviti Banovinu, a uvjerena sam da ćemo je obnoviti", poručila je Komes. 

Gradonačelnica i suradnici, predstavnici svih petrinjskih udruga, institucija, vatrogasaca, ali i bivši gradonačelnik i gradski vijećnik Darinko Dumbović i zamjenik župana Mihael Jurić zapalili su svijeće i prisjetili se dvije petrinjske žrtve potresa, Laure Cvijić i Albina Canjara, ali i svih stradalih u potresu koji je razorio Banovinu.

Pročitajte i ovo Mirjana Blagaić Privatna donacija Dvije godine od potresa na Banovini, što bi bilo da su čekali državu? "Ne znam, stvarno. U uvjetima u kojima smo bili dvije godine..."

Komes je istaknula kako usprkos tome što su izgubljeni životi i velikoj materijalnoj šteti, možemo biti sretni što su u vrijeme potresa bile okolnosti kakve su bile, epidemija i praznici, jer su žrtve mogle biti puno veće.

Sveta misa za sve žrtve potresa održat će se u 18,30 sati u Župi sv. Ivana Pavla II u Petrinji, a predvodit će je apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene