Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO JE S MJERAMA ZA KORONU?

Gong objavio koje su stranke kršile izbornu šutnju te na što su se građani najviše žalili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gong je tijekom izbornog dana, koji je protekao uglavnom mirno, primio više od 130 neanonimnih dojava o izbornim nepravilnostima i odgovorio na upite više od 200 građanki i građana.

Kako su objavili iz Gonga, najveći broj nepravilnosti odnosio se na kršenje izborne šutnje slanjem SMS-ova građanima za koga da glasaju, a koje su slale stranke HDZ, SDP i BM 365. Gong je istaknuo da posebno zabrinjavaju poteškoće u ostvarivanju biračkog prava.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

''Građanke i građani koji su se prijavili za glasanje izvan mjesta prebivališta žalili su se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta te nedovoljno prethodno informiranje o tome gdje se nalaze ta, često udaljena i teško dostupna biračka mjesta'', priopćio je Gong u nedjelju.

Ističu slučaj Zagrepčana koji su se na vrijeme prijavili da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi koji su upućeni u Zadar, dok su oni koji su bili na Susku morali ići glasati na Mali Lošinj.

''Međutim, da bi iskoristili brodske linije koje do Malog Lošinja postoje, izgubili bi cijeli dan, a u jutrošnjem pristajanju brod je jedva dva sata neuspješno pokušavao ući u luku'', precizirao je Gong.

Velik broj prijava odnosio se i na neprofesionalnost biračkih odbora i njihovo kršenje procedura te nepoštivanje COVID-19 mjera, istaknuo je Gong. Preciziraju da se od birača i biračica nije tražilo da skinu maske radi identificiranja, članovi biračkih odbora nisu nosili maske, nedostajalo je dezinficijensa, a nije se pazilo ni na propisani razmak.

Gong je izdvojio i dva slučaja u X. izbornoj jedinici, u kojoj je birački odbor kršio izbornu proceduru na način da je birače koji su se na vrijeme prijavili za glasanje izvan mjesta prebivališta uputio da glasaju na regularnom, a ne posebnom biračkom mjestu, i to ne za liste svoje izborne jedinice, nego za liste X. izborne jedinice. Gong je ocijenio da je riječ o zabrinjavajućem slučaju zbog mogućnosti dvostrukog glasanja.

Velik broj upita koje je rješavao Gong odnosio se i na posebna biračka mjesta onih biračica i birača koji nisu znali gdje provjeriti kojem biračkom mjestu pripadaju. Gong je upozorio da na pojedinim posebnim biračkim mjestima nisu bili osigurani glasački listići za sve izborne jedinice, a na pojedine otoke poput Visa i Brača stigli su trajektom tek kasno popodne.

Gong je izvijestio i da je zaprimio pozive od građana u samoizolaciji izvan svojeg prebivališta koji nisu mogli ostvariti biračko pravo. Pritom je nevladina organizacija podsjetila da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Uz to, Gong je zabilježio i nekoliko dojava birača koji su trebali glasati na svojim uobičajenim biračkim mjestima, ali se nisu nalazili na popisu birača iako imaju važeće dokumente.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene