Hrvatski političari u kampanju ulaze s padom osobnog rejtinga, predsjednik Republike također gubi potporu - tako izgleda povratak u normalu.

Galerija


Političari koji u koronakrizi dobili popularnost počeli su je gubiti. Prvi je tu predsjednik Zoran Milanović, koji može računati na 64 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i svaki treći građanin ocjenjuje ga negativno.

Crobarometar za svibanj 2020. - 15
Crobarometar za svibanj 2020. - 14 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Mislav Bago HDZ i dalje najjača stranka dok SDP proživljava agoniju. Nikad više neodlučnih birača. Milanović svojim radom podijelio naciju Crobarometar, dojam o političarima 4 (Foto: Dnevnik.hr) Tko od političara uživa popularnost, a tko je zacementiran kao negativac? Evo što su pokazali rezultati Crobarometra

Andrej Plenković ulazi s dobrim osobnim rejtingom, ali i on se topi u odnosu na koronakrizu. Pozitivno ocjenjuje 57 posto građana, a negativno njih 40 posto.

Treći na ljestvici popularnosti, i također u padu, jest Miroslav Škoro, kojega 51 posto građana ocjenjuje pozitivno, dok o njemu negativno misli 41 posto građana.

Božo Petrov posljednji je na listi političara o kojemu većina, točnije njih 51 posto ima pozitivan dojam, dok njih 39 posto ima negativan dojam.

Davor Bernardić želi u Banske dvore, a može računati na 37 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam. Njih 54 posto o njemu ima negativan dojam.
Na kraju - Milan Bandić, najnepopularniji političar. O njemu 70 posto građana misli negativno, a tek 23 posto pozitivno.

Predsjedniku pada popularnost

Predsjednik Milanović, koji je svoj mandat započeo s velikom potporom i dalje je najpopularniji političar, ali sve manje i manje. Tako njegov rad odobrava 53 posto građana, 34 posto protivnici su politike Zoran Milanovića, dok ne zna njih 13 posto. Očekivano, velika većina, točnije 92 posto SDP-ovaca podupire predsjednika, ali i 36 posto birača HDZ-a.

Tko su najpopularniji političari među vodećim grupacijama?

Kod HDZ-a nema dvojbe - to je Andrej Plenković s potporom od 96 posto. Nakon njega slijedi Miroslav Škoro s potporom od 49 posto, dok treće mjesto dijele Milan Bandić i Zoran Milanović s 44 posto.

Crobarometar za svibanj 2020. - 15
Crobarometar za svibanj 2020. - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Kod SDP-ovih birača pak druga slika - najpopularniji političar ako se pita te birače jest Zoran Milanović s 98 posto, drugi je izbor Anka Mrak Taritaš s 80 posto, a treći Mirando Mrsić sa 74 posto.

Crobarometar za svibanj 2020. - 15
Crobarometar za svibanj 2020. - 19 Foto: DNEVNIK.hr

Institucije gube popularnost

Kako je došla, tako je i otišla popularnost i povjerenje u institucije. I dalje građani najvećom ocjenom ocjenjuju Ured predsjednika s ocjenom 3,04. Zatim je tu Vlada s 2,75 i na kraju Hrvatski sabor koji se raspustio, s ocjenom 2,09.

Crobarometar za svibanj 2020. - 15
Crobarometar za svibanj 2020. - 7 Foto: DNEVNIK.hr

Što su problemi građana

Političari pričaju svoje, a što građane zanima? Na prvom je mjestu gospodarstvo i ekonomska situacija, što tišti 23,9 posto birača. Nezaposlenost je na drugom mjestu s 10,8 posto, zatim kriminal i korupcija na najvišoj razini s 11,4 posto. Koronavirus sve manje zanima građane i sada je na 8,2 posto, dok je iseljavanje na 6,9 posto najvećih problema u zemlji.

Crobarometar za svibanj 2020. - 15
Crobarometar za svibanj 2020. - 10 Foto: DNEVNIK.hr

Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 1005 građanina od 18 do 21. svibnja. Istraživanje je zbog mjera zaštite provedeno telefonskim putem. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju