Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od profesora do političara

Obožava espresso i tripice, a podigao je spomenik Bruceu Leeju: Prvo je žestoko kritizirao političare, zatim postao jedan od njih, a sada bi mogao ući u predsjedničku utrku

Nino Raspudić
Nino Raspudić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nino Raspudić Nino Raspudić Foto: DNEVNIK.hr Konferencija za medije Nine Raspudića - 4 Konferencija za medije Nine Raspudića - 4 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX Nino Raspudić - 3 Nino Raspudić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Konferencija za medije Nine Raspudića - 3 Konferencija za medije Nine Raspudića - 3 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX +1 Nino Raspudić Galerija 1/6 >>
Nino Raspudić jedan je od aktivnijih saborskih zastupnika i član Mosta. Kada je prije četiri godine objavio da aktivno ulazi u politiku, nakon što je godinama kao kolumnist komentirao aktualna politička zbivanja, najavio da ide u žestoku borbu protiv Gordana Jandrokovića.

Rođen u Mostaru 3. studenog 1975. godine, Nino Raspudić je sa 16 godina završio u izbjeglištvu i svaki je razred srednje škole završio u drugoj državi.

Pročitajte i ovo Banski dvori Glas građana Hoće li nova Vlada trajati puni mandat? Građani imaju prilično jasnu procjenu Andrej Plenković Neugodna snimka Plenković naložio stranačkoj mašineriji: ''Nosite im kući listiće, organizirajte kombije..."

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1994. godine upisuje filozofiju i talijanistiku, a tu živi i danas. Raspudić je talijanist, aktivist i publicist te docent za talijansku književnost na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ljubitelj kave i tripica

Doktorirao je 2008. godine, a dugi niz godina pisao je za Večernji list i banjalučke Nezavisne novine te je bio i od urednika emisije Reflex na sarajevskoj OBN televiziji, a napisao je nekoliko knjiga.

Raspudić je prije 10 godina bio na čelu žirija Trash film festivala na čijim se stranicama mogu pronaći i neke manje poznate informacije o njemu, poput toga da obožava espresso, ne podnosi instant kavu i bezalkoholno pivo, a omiljeno jelo su mu tripice.

Cijeni Pogorelića, Malnara i Prosinečkog

Dio javnosti ga prepoznaje i kao jednog od dvojice aktera mostarske udruge ''Urbani pokret'' koja je inicirala podizanje spomenika Bruceu Leeju u Mostaru, o čemu su izvještavali i brojni svjetski mediji.

Raspudić cijeni one ljude koji povezuju obrazovanje i praktičan život, koji su moralni, ali ne moraliziraju, a kao primjere takvih ljudi svojevremeno je naveo Ramba Amadeusa, Ivu Pogorelića, Željka Malnara i Roberta Prosinečkog.

Odrastao je u velikoj obitelji u kojoj je on najstarije je od četvero djece. Njegov je otac bio nastavnik matematike, a majka arhitektica.

Raspudić iza sebe ima propali brak u kojem je postao otac djevojčice, nakon čega se oženio Marijom Selak Raspudić, koja se tada također našla na Mostovoj listi kao nezavisna kandidatkinja na parlamentarnim izborima.

Nino Raspudić aktivan je saborski zastupnik Mosta i žestoki je kritičar vladajućih. U svojim saborskim izlaganjima često navodi kako vladajući javni novac troše kao privatni, a da je premijer Plenković, kako kaže, pokrovitelj korupcije. 

Nakon što je predsjednik Milanović najavio svoju kandidaturu za premijera, Raspudić je najavio kako bi mogao ući u izbornu utrku za predsjednika. 

Most je prvi predstavio izborni program za parlamentarne izbore 17. travnja. Raspudić suradnju s SDP-om ne odbacije "ako bi im antikorupcija bila u prvom planu", rekao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene