Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"30 dana mekanog kutka"

Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave"

Aktualno Galerija Akcija 30 dana mekanog kutka - 1 Akcija 30 dana mekanog kutka - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Akcija 30 dana mekanog kutka - 2 Akcija 30 dana mekanog kutka - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Akcija 30 dana mekanog kutka - 3 Akcija 30 dana mekanog kutka - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 Galerija 1/4 >>
Poboljšanje mentalnog zdravlja djece te lakše savladavanje školskih zadataka ideja su akcije koja se zove "30 dana mekanog kutka". Izazov za učitelje i mališane krenuo se širiti poput lavine dobrote širom Hrvatske. O čemu je riječ, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Slavica Parlov Horvat.

Učenici područne škole Vidovec iz Zagreba nastavu počinju slažući mekani kut u dnu učionice. Prostirke, jastuci i želja za povezivanjem. S učiteljicom Marijanom Farkaš sjede u krugu i u dan kreću razgovorom o temama koje ih brinu, zanimaju, uveseljavaju.

Mekani kutak na 30 dana je akcija učitelja koji djeci žele pružiti ugodniji te manje stresan nastavni dan. Jedan od motiva je i briga za njihovo mentalno zdravlje.

"Djeca osjećaju pritisak kojeg mi, naše generacije, nismo imali, kakve će biti ocjene, hoće li svi biti odlikaši, hoće li imati svi uspješan život, hoće li imati najnoviju odjeću, hoće li imati najnovije mobitele...Puno je pritisaka, zato mi stariji moramo brinuti o njihou mentalnom zdravlju", istaknula je Farkaš.

Nakon kratkog druženja, djeca s boljim fokusom te većim zadovoljstvom prate nastavu.

Pročitajte i ovo Festival svjetla u Zagrebu - 12 Užitak za oči VIDEO/FOTO Pogledajte prekrasne prizore iz središta Zagreba koji su mnoge oduševili

"Mislim da je to dobro jer uvijek možemo pričati i jako se zabavimo i meni je uvijek iskreno lakše nastavu imati", kaže Korina.

"Potiče na dobar početak dana jer možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave", dodala je Franka. 

Inicijator akcije je aktivist Marko Ferek koji se bavi osvještavanjem problema ADHD-a kao i zalaganjem za bolje uvjete obrazovanja u školama.

"Škola zna biti vrlo stresna za učenike, naročito za one učenike koji imaju neke neurorazličitosti. Osobno sam imao puno problema za vrijeme svojeg školovanja i općenito motivacija iza ovog izazova je da se u školi stvori okruženje koje je pozitivno. Mene zaista veseli da se nekom djetetu radi ove inicijative svijet malo promijeni na bolje", poručio je Ferek.

Pročitajte i ovo Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici Objavili i snimku VIDEO Rusija krenula u masovnu proizvodnju zastrašujućeg oružja: "Zapad nema pojma što se događa, mogu razoriti bilo koji europski grad"

Ustanovama koje ne mogu osigurati jastuke i prostirke pomaže tako da ih kupuje. Akcija se proširila diljem Hrvatske i sada u njoj sudjeluje 20-tak mahom osnovnih škola.

Razumijevanje i empatija uvijek su put do boljeg mentalnog zdravlja, a rezultat su sretna djeca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene