Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bačeno 140 milijuna eura"

Raspudić o nabavi cjepiva: "Vlada je počinila veleizdaju i pljačku stoljeća"

Aktualno Galerija Konferencija za medije Nine Raspudića - 1 Konferencija za medije Nine Raspudića - 1 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX Konferencija za medije Nine Raspudića - 2 Konferencija za medije Nine Raspudića - 2 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX Konferencija za medije Nine Raspudića - 3 Konferencija za medije Nine Raspudića - 3 Foto: Tomislav Kristo / CROPIX +0 Konferencija za medije Nine Raspudića - 4 Galerija 1/4 >>
Zastupnik Mosta Nino Raspudić ustvrdio je u ponedjeljak da je Vlada kupovinom cjepiva počinila veleizdaju i pljačku stoljeća, tvrdeći da je dosad "bacila" 140 milijuna eura na cjepiva koja je kupila, ali ih nije iskoristila te da će baciti još toliko ako se ne izbori za reviziju ugovora s farmaceutskim kompanijama.

"Ako Vlada Andreja Plenkovića uistinu nije učinila ništa da se izbori da ne plaćamo cjepivo koje ćemo uništiti ili nikada neće biti proizvedeno, to je doista legalna pljačka stoljeća hrvatskih građana i takvo postupanje ravno je veleizdaji", poručio je Raspudić s konferencije za novinare uz najavu da će Most i dalje inzistirati na tome da se istraži sva nabava medicinske opreme za vrijeme pandemije i razotkriju sve koruptivne aktivnosti "COVID profitera".

Najavio je da će ovaj tjedan u saborsku proceduru uputiti prijedlog za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o radu Stožera i drugih institucija za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marin Miletić Pokrenuli inicijativu Most traži istražno povjerenstvo za rad Stožera: "Dogodilo se ogromno koronaprofiterstvo"

Rekao je da su prije nekoliko dana doznali kako su Europska unija i Pfizer konačno postigli dogovor o višku cjepiva protiv COVID-a tako da se smanji za trećinu cjepivo koje je naručeno i koje se mora platiti iako se neće iskoristiti, a vjerojatno ni proizvesti.

"No, morat će se platiti penalizacija za svaku neisporučenu dozu", upozorio je te dodao da je Hrvatska naručila 18.905.838 doza cjepiva, od čega je četvrtinu, oko 5,3 milijuna iskoristila, te je neisporučeno ostalo oko sedam milijuna doza cjepiva.

"Točnu cijenu cjepiva javnost ne zna jer su ugovori s farmaceutskim kompanijama, suprotno svim deklariranim demokratskim načelima EU-a, potpuno netransparentni", tvrdi Raspudić te govori da se u javnosti baratalo s cifrom od oko 20 eura po dozi cjepiva.

Provizorni račun pokazuje da je Hrvatska dosad bacila oko 140 milijuna eura na cjepiva koja je kupila, ali koja nije iskoristila. No, Hrvatsku očekuje bacanje još otprilike 140 milijuna eura ako se ne izbori revizija ugovora s farmaceutskim kompanijama, istaknuo je.

"Neke države EU-a pobunile su se protiv takve pogodbe, koja prvenstveno ide na ruku farmaceutskim kompanijama jer ćemo plaćati doze cjepiva koje nikada neće biti napravljene", rekao je pa napomenuo da su Bugarska, Poljska, Litva i Mađarska tražile reviziju nepravednih ugovora.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Neslužbeno doznaje Ivan Čorkalo Pandemija gotova, a dokumenti su istekli: "Već sada se ozbiljno razmišlja da se rok produži"

Upitao je zašto Hrvatska nije među zemljama koje štite novac poreznih obveznika i usudi li se Plenković suprotstaviti čelnicima EU-a kada su u pitanju materijalni interes i prava njegovih građana.

Klub zastupnika Mosta traži odgovore na pitanja je li Vlada službeno tražila izmjenu postojećih ugovora s farmaceutskim kompanijama od kojih je nabavljala cjepiva, je li prihvatila "jalovi" kompromis kojim će plaćati cjepivo koje nikada nećemo ni vidjeti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene