Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovčić sinoć je na saboru Kluba mladih IDS-a najavio kako će IDS po ulasku Hrvatske u Europsku uniju otvoriti pitanje regionalne autonomije Istre.


'Na to imamo pravo i to ćemo pitanje otvoriti kao legitimno i demokratsko pravo jedne regije', poručio je Jakovčić dodavši kako je uvjeren da centralizirani sustav u Hrvatskoj neće još dugo opstati. Upravo će Europska unija, drži Jakovčić, stvoriti nove preduvjete za Istru koja se od devedesetih godina znala odlučno suprotstaviti nacionalizmu, ali je istodobno prihvatila toleranciju, višejezičnost i multikulturalnost i time postavila standarde.

Vezani članci Tuča, Ilustracija Grmljavinsko nevrijeme s tučom zahvatilo Istru i Kvarner. Munje parale nebo, zabilježeno njih 14000 U Istri zaražene pokojnike smiju prevoziti samo dvije tvrtke U Istri traje rat oko prijevoza pokojnika: "Istra je nešto posebno, oni su bolji od nas. Mi ostali pogrebnici smo svi nesposobni, a oni su sposobni..."

'Mladi su najveći resurs Istre, mladi su snaga IDS-a i zato ih pozivam da se bave politikom jer će se u suprotnom ona baviti njima', rekao je Jakovčić dodavši kako je upravo IDS od Istre stvorio politički simbol. Članovi Kluba mladih IDS-a na Saboru u Vodnjanu usvojili su predizborni program Kluba mladih kojim će između ostalog tražiti osnivanje posebnog upravnog odjela za mlade Istarske županije, izgradnju studentskog kampusa te postavljanje sustavnog modela rješavanja stambenog pitanja mladih u Istri.

Regija ispred svog vremena

'Tražimo osnivanje upravnog odjela za mlade kako bi na jednome mjestu imali koncentrirano znanje i operativne resurse za provođenje svih javnih poltika usmjerenih mladima, od obrazovanja i znanosti, zapošljavanja do kulture, zabave, civilnog društva i sporta', kazao je predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Grgeta. Dodao je kako će to biti još jedno u nizu područja gdje će 'Istra biti regija ispred svoga vremena i u rangu najrazvijenijih regija u Europi'.