Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zelena tranzicija

Tomašević obećao stvaranje novih, sigurnih i dobro plaćenih radnih mjesta: "Bit će nam jedan od glavnih prioriteta"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš) poručio je u subotu kako će njegova opcija, ako dođe na vlast u Zagrebu, "stvoriti" nova radna mjesta i dobro plaćene poslove te da će Zagreb predvoditi zelenu tranziciju u Hrvatskoj.

“Zagreb je centar svih tehnoloških, kreativnih, istraživačkih potencijala, Zagreb mora predvoditi zelenu tranziciju u Hrvatskoj i zato će nam to biti jedan od glavnih prioriteta. Upravo ćemo tako stvoriti dobro plaćena, nova radna mjesta”, rekao je Tomislav Tomašević novinarima na Cvjetnom trgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plešu i po krovovima VIDEO I Tomašević se rasplesao: Zeleno-lijeva koalicija objavila pjesmu i spot za kampanju za Zagreb Tomislav Tomašević OSVAJANJE METROPOLE Tomašević otkriva što će učiniti s velikim brojem zaposlenih u zagrebačkoj upravi i poduzećima, ali i koliko će pročelnika zadržati ako pobijedi na izborima

Čestitao je Međunarodni praznik rada, istaknuvši da su radnici proteklu godinu bili izloženi "nesigurnim oblicima rada" te da je Hrvatska rekorder u Europskoj uniji po udjelu prekarnih radnika.

Na pitanje što gradonačelnik Zagreba može učiniti u zaštiti radničkih prava, Tomašević je odgovorio da može "puno toga, što se tiče stvaranja sigurnih, dobro plaćenih radnih mjesta".

Naglasio je da Zagreb surađuje s puno privatnih poduzeća pa može “poticati različite prakse pozitivne za radnička prava i u privatnom sektoru”, iako nije elaborirao na koji način.

Najavio je kako će njegova koalicija, dođe li na vlast, u javna poduzeća i u gradsku upravu zapošljavati “prema sposobnosti i stručnosti, a ne prema vezi i stranačkoj iskaznici” te da će ukinuti zapošljavanje radnika preko posredničkih agencija.

“To je direktno kršenje radničkih prava. To je najlošija praksa zapošljavanja i potpuno ćemo je obustaviti u Zagrebu”, poručio je.

Waitz: Gradonačelnici koji razumiju vrijeme

Zeleno-lijevu koaliciju i Tomaševićevu kandidaturu podržao je supredsjednik Europske zelene stranke (Europski zeleni), europarlamentarac Thomas Waitz.

“Radnici imaju pravo i na dobar, čist zrak, na čistu i dostupnu pitku vodu”, poručio je Waitz koji je u Hrvatsku došao na poziv čelnik OraHa Zorislava Antuna Petrovića.

“Postoji snažna dinamika u Europi, novih neovisnih zelenih i lijevih gradonačelnika”, kazao je Waitz, spomenuvši u tom kontekstu gradonačelnike Budimpešte, Barcelone i Milana.

“To su sve gradonačelnici koji su razumjeli vrijeme, da je potrebno promijeniti način na koji gradimo naše gradove i urbano planiranje, kako bi se prilagodili globalnom zatopljenju”, dodao je.

Čelnik OraHa Zorislav Antun Petrović je poručio da će Zeleno-lijeva koalicija osigurati da se "rad vrednuje na pravedan način".

Pritom "neće otkrivati toplu vodu", već će koristiti praksu iz zemalja u kojima su “radna prava puno bolje sređena nego u tranzicijskim zemljama”.

Ivana Kekin, čelnica Nove ljevice, naglasila je da je važno slaviti Međunarodni praznik rada jer on podsjeća da su "radnička prava krvavo izborena"

“Ona nisu osigurana i moramo ih stalno štititi”, kazala je Kekin koja ističe da je uzrok kršenja radničkih prava, danas i u povijesti, “neutaživa žeđ za rastom profita”.

"Živio Prvi maj", uzviknula je potpredsjednica Nove ljevice Rada Borić i tako zaključila konferenciju za medije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene