Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problema je puno

Tko ima rješenja za grad u ruševinama? Provjerili smo što nude kandidati za gradonačelnika Petrinje

Aktualno Galerija Kandidati za gradonačelnika Petrinje Kandidati za gradonačelnika Petrinje Foto: DNEVNIK.hr Petrinja - 1 Petrinja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Petrinja - 2 Petrinja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Petrinja - 3 Galerija 1/4 >>
Gotovo pet mjeseci prošlo je od potresa u Petrinji. Problemi su se u međuvremenu nagomilali, a mi smo provjerili kako ih planiraju riješiti kandidati za čelno mjesto tog grada.

Skoro pet mjeseci nakon razornog potresa, Petrinja je još uvijek grad u prašini. Ondje dugo nije bilo više problema, ali i kandidata za gradonačelnika. Pitali smo ih što će im biti prioritet ako pobijede na izborima.

"Bolja koordinacija i suradnja državne i lokalne zajednice i informiranost građana jer ne znaju gdje, što i kako", rekla je Svjetlana Lazić, kandidatkinja SDP-a i Hrvatske demokratske regionalne stranke.

Trenutni gradonačelnik i kandidat Narodne stranke – Reformisti, Darinko Dumbović, rekao je da "sada možemo izniknuti kao feniks ako dobro budžetiramo prema fondovima i svemu onome što možemo dobiti od Europske banke".

Za nezavisnog kandidata Jasenka Krovinovića prioritet je "sinergijom grada, županije, države i Europske unije sve segmente grada – infrastrukturu, građevinu, gospodarstvo – vratiti i stvoriti u gradu".

Pročitajte i ovo Gradnja Centra novog života - 2 Centar novog života Hoće li Petrinja moći raditi, a ne samo preživljavati? Punom parom se radi na stambeno-poduzetničkom naselju

Pročitajte i ovo Maleni Frane je rođen u Sisku 17. ožujka 2021. Dirljiva priča s Banovine U Sisku rođen mali Frane, ime je dobio po velikom dobročinitelju koji je obitelji pomogao nakon potresa: "Jako sam sretan, ali..."

Ispraznile su se ulice, škole i vrtići. Iz petrinjskih ruševina otišlo je puno ljudi, a za političare će pravi izazov biti vratiti ih u grad.

"Kada se vrate u normalnu gradske ulice, kada se obnova krene, onda će se vratiti i ljudi. Dok ne bude kompletne obnove, neće biti ni ljudi", rekao je Robert Groza, Mostov kandidat za gradonačelnika.

Nezavisna kandidatkinja Davorka Šušnjić smatra da "trebamo imati sadržaj koji zadovoljavaju čovjeka 21. stoljeća i to ne mislim samo na škole i vrtiće, nego i na kulturne, sportske sadržaje".

Kako ponovo pokrenuti poslove?

Nekada je u gradu bilo 10,5 tisuća radnika. Sada je upitno ima li ih 2000. Obrti su uništeni i zatvoreni, kontejnersko naselje za poduzetnike još se čeka, a bez prostora nema ni proizvodnje.

"Treba smanjiti namete za poduzetnike i nadamo ćemo im na taj način olakšati poslovanje, djelovanje i privući nove investicije", rekla je HDZ-ova kandidatkinja Magdalena Komes.

Pročitajte i ovo Val dobrote učenika za sisačke škole - 8 Djeca za djecu Učenicima iz Petrinje stigle donacije školaraca u Zagrebu: "Bio sam jako sretan jer sam znao da nisam sam i da netko drugi misli na mene“

Pročitajte i ovo Život u Hrvatskoj: Petrinja - 10 I to je život u Hrvatskoj U gradu ispod porušenih krovova ljudi ne gube nadu u bolje sutra: "Vidi se pomak, stvari idu nabolje, ali sve to ide vrlo sporo"

"Poduzetnicima najprije treba osigurati radni prostor da mogu raditi, zadržati radna mjesta i poticajima olakšati daljnji rad", rekla je Vesna Brebrić, kandidatkinja Domovinskog pokreta.

Na kraju, nezavisni kandidat Fran Komlinović je rekao: "Mislim da se perspektiva može vratiti tim zapošljavanjem. Siguran sam da će Petrinja sada u medijima i svuda biti centar nekakvog zbivanja i centar nove energije."

Ove lokalne izbore Petrinja ima dvostruko više kandidata nego na prethodnim, čak jednog na 3000 stanovnika. Nadamo se da je to zbog obnove, a ne novca za obnovu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene