Svi rokovi za početak obnove Banovine su daleko prekoračeni. Među tisućama zgrada s crvenom naljepnicom je i Osnovna škola Ivana Kukuljevića u Sisku. U pomoć njezinim učenicima odlučili su uskočiti zagrebački školarci.

Galerija


Osnovnu školu Ivana Kukuljevića u Sisku učenici mogu gledati samo izvana. Jer iznutra izgleda katastrofalno i sve je porušeno. Učenici se jedva čekaju vratiti jer su im ipak uspomene iz nje obilježile velik dio djetinjstva. Nove uspomene počet će skupljati nakon što obnova završi. No nije još ni počela.

Vezani članci Tomislav Fiket, seizmolog Seizmolog Fiket o širenju rupa na Banovini i mogućnosti novih jačih potresa: ''Nadamo se da ih neće biti, ali i to bi se moglo dogoditi" Srušeni dimnjaci u Sisku Pogledajte snimku rušenja sisačkih dimnjaka, visokih čak 40 metara. Objavljeno i kad počinje rušenje oštećenih kuća

"Čekamo završetak elaborata koji bi ovih dana trebao biti završen u kojem ćemo onda znati hoće li se škola moći popraviti ili će se možda rušiti“, kazala je ravnateljica Željka Birač.

A pomažu im zagrebački učenici iz OŠ Vjenceslava Novaka. "Donosili smo pribor, bilježnice, igračke, ovisi što smo našli doma", kaže Lea.

"Ja sam pomogla tako što sam dala jednu potpuno neiskorištenu pernicu", rekla je prvašica Una, dok je Franko iz 7. razreda dodao: "Prvo sam donirao sto kuna, to je bilo kao u jednoj kuverti, a kasnije sam donirao trideset iz svoje privatne zalihe koje sam držao u pernici.

Dio školskog pribora stigao je u ruke sisačkih školaraca. "Bio sam jako sretan zato šta sam znao da nisam sam i da netko drugi misli na mene“, rekao je učenik škole u Sisku Mihael Ćuk.

Prikupljeno je i više od 23 tisuće kuna. Val dobrote se nastavlja. "Mi smo konkretno pozvali osnovnu školu sa Žutog brijega nominirali smo je da se uključi u našu akciju, oni će sada nastaviti našu akciju i nominirati dalje sljedeće škole“, objašnjava Krešimir Petković iz vijeća roditelja škole.

Ravnatelj Žarko Čorić kaže da je "najbitnije naučiti djecu da trebamo pomagati i pomaganje nas treba veseliti". A veseli posebno i one koji tu pomoć trebaju.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog uz tekst.