Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodič za izbore

Stanovnici ove općine na izborima bi mogli dobiti čak 7 listića: Koja su nova pravila i kako se snaći u šumi papira

Političari i danas diljem Hrvatske nude brda i doline. Za dvanaest dana o njima će suditi birači na lokalnim izborima. Državno izborno povjerenstvo pokrenulo je i najzahtjevniji posao ovih izbora - tiskanje i distribuciju listića. Bit će i nekih novih pravila, a Mislav Bago pokazuje što slijedi u danima prije i na dan izbora.

Hrvatska osmi put izlazi na lokalne izbore. Svaki 100. birač ujedno je i kandidat na ovim izborim koji misli kako može najbolje voditi svoju županiju, grad ili općinu. Zbog kompliciranosti izbora tiska se 13 690 000 glasačkih listića. Što količinski iznosi šest šlepera punih papira, točnije 135 tona papira na što će se potrošiti četiri i pol milijuna kuna. Ukratko, na dan izbora će diljem Hrvatske biti 1232 vrste glasačkih listića.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor SMJENA U KLUPAMA Nakon izbora novi ljudi dolaze u Sabor, ali neki će - sjediti na dvije fotelje: "Koliko su aktivni kolege moji zastupnici, ja ću opet biti najaktivniji" Slaven Hojski - 1 MILETIĆ POBIJEDIO ZA 54 GLASA IDS i SDP poslali prigovore na rezultate izbora: "Svatko od njih tvrdi da ima dokaze da su određeni listići koji su proglašeni važećima - nevažeći"

No, od te šume listića birači će na dan izbora dobiti četiri glasačka listića. Plavi listić biti će za izbor župana, a smeđi je za županijski skupštinu.

Stanovnici koji žive u gradu ili općini dobit će i bijeli listić za gradonačelnika ili općinskog načelnika te roza listić za gradska i općinska vijeća.

Stanovnici Zagreba također dobivaju četiri listića. Za gradonačelnika, gradsku skupštinu, ali i za mjesne odbore te gradske četvrti.

U Kneževim Vinogradima bi mogli dobiti i sedam listića. Prva četiri su jednaka kao i u cijeloj Hrvatskoj, a ostala tri su za predstavnike manjina.

Važeći će biti samo onaj listić na kojem je zaokružen redni broj ispred jednog od kandidata ili redni broj jedne od lista. Distribucija listića kreće početkom sljedećeg tjedna prema istoku, točnije Vukovarskoj-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji te na jug do Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Dok Zagreb glasačke listiće dobiva 13. svibnja.

Na ovim izborima bit će otvorenih 6572 biračka mjesta, a u Sisačko-moslavačkoj županiji, zbog razornog potresa, glasat će se u 25 šatora.

No, koronavirus diktira tijek izbora. Sada je u odnosu na parlamentarne izbore broj zaraženih mnogo veći te će pravila biti stroža.

''Neke stvari su strože nego što su bile. Prošlog srpnja su zaštitne maske bile preporuka, a sada će biti obvezne. Tada je obavezan razmak bio metar i pol, a sada je dva metra. Birači će nositi vlastite ruke te će dezinficijensi biti na raspolaganju. Preporuča se što kraće zadržavanje te često provjetravanje prostorija. Pravila ostaju ista i za one koji su u izolaciji ili samoizolaciji'', rekao je Slaven Hojski.

Sva birališta se otvaraju u sedam sati, a zatvaraju u 19 sati. Državno izborno povjerenstvo od 21 sat počinje objavu neslužbenih rezultata, a već oko 22 sata pola birališta biti će obrađeno. A od 21 sat državno izborno povjerenstvo počinje objavu neslužbenih rezultata.

NOVA TV već tradicionalno, pa će tako i na ovim lokalnim izborima u 19 sati objaviti izlaznu anketu za četiri velika grada. Do sada, po pitanju pobjednika, nisu griješile.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene