Ekipa DNEVNIK.hr-a posjetila je Osijek, grad koji muku muči s komarcima, ali i iseljavanjem. Kandidati za gradonačelnika grada na Dravi - Goran Kušec (SDP), Vladimir Šišljagić (Snaga Slavonije i Baranje) i Berislav Mlinarević (nezavisni, Domovinski pokret) - otkrili su nam svoje prve poteze, ali i neke detalje iz privatnog života.

Galerija


Imali smo sreće što su lokalni izbori u svibnju, pa snimanje odrađujemo u ožujku kad u gradu nema dosadnih komaraca koji Osječanima ljeti nemilosrdno piju krv.

Vezani članci Boris Miletić Napredak, inovacije, potpuna digitalizacija: Miletić predstavio program 100 posto Istra Davor Filipović Filipović: "Domovinski parking i Škoro stoje iza divljačkih napada na moju obitelj"

Nakon Ivana Vrkića na čelu Osijeka koji zbog bolesti već duže vrijeme izbiva iz javnosti i ne ide u novu utrku, novog gradonačelnika dobit će ovaj grad koji ima brojne probleme.

SDP na ove izbore ide s Goranom Kušecom. On je sveučilišni profesor, osnivač navijačke skupine Kohorta, bivši glazbenik i radijski voditelj i doktor za - kulen. Toliko voli Osijek da nije mogao izdvojiti ništa što u gradu ne voli. Na pitanje o jednoj pjesmi rekao je da nam to ne smije reći, a muči ga ni manje ni više gdje je jedna strana svijeta.

U šetnji promenadom, s kandidatom Vladimirom Šišljagićem otišli smo do spomenika Picassu, jedinom takvom u Hrvatskoj, a vjerojatno i puno šire. Taj se kirurg traumatolog već dugo vrzma po politici - bio je saborski zastupnik, župan u dva mandata, a sada želi u gradonačelničku fotelju. Teško s usana miče riječi o ratu, ali priznaje da je došlo vrijeme da se o tome prestane govoriti. Najpoznatiji je iz vremena bliske suradnje s Branimirom Glavašem, ali sad na sam spomen Glavaša mijenja izraz lica i ton glasa.

Domovinski pokret u bitku za Osijek šalje Berislava Mlinarevića, poznatog hotelijera i ugostitelja koji je, priznaje, politiku počeo pratiti tek prije godinu-dvije. U razgovoru otkriva da ''sve što dotakne pretvori u zlato'', a najviše nas je iznenadio odgovor na pitanje što sluša jer nabrajanje gotovo da nije imalo kraja. Nadahnuo ga je i Miroslav Škoro, ali njegove pjesme nisu mu među omiljenima. Otkrio nam je i kako liječi frustracije, ali i da je imao jedan ''izlet'' s drogom.

Na snimanje smo zvali i kandidata HDZ-a Ivana Radića, ali se on ispričao zbog obveza u Saboru.