Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Splita prekrasni ljetni prizori - Riva u prijepodnevnom šušuru, na dan hipertenzije mjerio se tlak, komentirali aktualni događaji. Rekordno visoke temperature za svibanj napunile su plaže, a kako i ne bi kad je temperatura mora dosegla ugodna 23 stupnja. Iako su po pitanju tlaka i opasnosti slane hrane bili vrlo zainteresirani južnjaci slabo mare za zaštitu od opasnih zračenja.


U Splitu je počelo pravo ljeto, iako je temperatura dosegla visokih 30 stupnjeva, malo tko se žalio. No nekima se ipak poput žive u termometru podigao i krvni tlak. Ipak, rijetko je tko danas izmjerio idealni tlak od 120 kroz 80. 'Velik broj ima visoki tlak za koji nisu ni znali, ali evo neki imaju i niski, pa se onda žale, međutim to se treba i našem mentalitetu pripisati', rekao je liječnik Goran Mialjica.

No visoki tlak puno je opasniji. Svaki drugi Hrvat umire od bolesti koje su povezane sa krvožilnim sustavom. Stoga treba paziti, redovito se kontrolirati, puno se kretati, jesti mediteransku prehranu, i to s minimalno soli. 'Zadnja istraživanja su utvrdila da se u Hrvatskoj prosječno unosi 12 grama soli dnevno po osobi dok bi maksimalna dopuštena dnevna količina trebala biti do šest grama što je jedna mala čajna žličica soli', kaže dr. Mialjica.

More se zagrijalo do 23 stupnja

Vezani članci Kupanje na plaži - 2 DHMZ za utorak izdao narančasto upozorenje za tri hrvatske regije, liječnici upozoravaju - vrijeme može biti vrlo opasno Hobotnica Bliski susreti morske vrste: Imali su osjećaj da ih nešto promatra iz dubina i bili su u pravu

I dok su se neki u gradu brinuli o zdravlju, druge su vrućine potjerale na plaže. More koje se zagrijalo na 23 stupnja bilo je dovoljno ugodno i za one najzimogroznije. Iako stručnjaci upozoravaju na veliki porast malignih melanoma u Hrvatskoj, izgleda da Splićani i nisu previše zabrinuti. Svima je ipak bitnije što prije dobiti preplanulu put. 'Prošli tjedan sam probao onim snažnim kremama, pa uopće nisam pocrnio, zato danas samo lagano, hoću malo pocrniti', rekao je jedan kupač. Prirodni pripravci s maslinovim uljem po bakinom receptu najbolji su, kažu Splićanke, za preplanulost, a vjeruju da s njima nema straha ni od raka kože.