Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Insajderi za Provjereno

Zataškavaju li istinu o koroni u splitskom Domu za starije? ''Situacija nije dobra, a nitko ništa ne govori. Očito se stranački štite''

Dom za starije i nemoćne, Split
Dom za starije i nemoćne, Split Provjereno
Aktualno Galerija Dom za starije i nemoćne, Split Dom za starije i nemoćne, Split Foto: Provjereno Dom za starije i nemoćne, Split Dom za starije i nemoćne, Split Foto: Provjereno Dom za starije i nemoćne, Split Dom za starije i nemoćne, Split Foto: Provjereno Dom za starije i nemoćne, Split Dom za starije i nemoćne, Split Foto: Provjereno +2 Dom za starije i nemoćne, Split Galerija 1/7 >>
Iako su inspekcije utvrdile da u prvom valu zaraze propusta nije bilo, izvori iz splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, gdje koronavirus ponovno bukti, za večerašnje Provjereno tvrde suprotno. Kažu, s time se slaže većina djelatnika doma, a i sada se u javnost ne puštaju sve informacije. Evo što se, po njihovu svjedočanstvu, zapravo dogodilo u travnju ove godine, ali i s ponovnim prodorom virusa među korisnike.

Sve je počelo kada je jedna korisnica, 92-godišnjakinja, vraćena u Dom s hitnog prijema, gdje je bila u kontaktu sa zaraženim medicinskim djelatnikom. No umjesto u samoizolaciju smještena je natrag u svoju sobu.

''Nisu bile ni sobe za izolaciju, tako je prvi put i krenulo. Korisnica koja se vratila iz bolnice vraćena je direktno u sobu s ostalim korisnicima i reagiralo se tek kada su počeli dobivati temperaturu", tvrdi jedan od izvora. Tada glavna sestra Doma zove epidemiologe, dana joj je uputa da se obrati nadležnoj liječnici, a gospođa stavi u samoizolaciju. Ni tada to nisu učinili, a evo i zašto: ''U toj sobi koja je četverokrevetna, gdje su bile tri nepokretne gospođe, samo je jedna pokretna. Nama je bilo lakše izolirati pokretnu, razumijete?" kaže izvor.

Odluka o evakuaciji zdravih korisnika i mjerenju temperatura svima unutar Doma počela se provoditi tek kada je utvrđeno da i ostale tri korisnice iz sobe imaju povišenu temperaturu. Drugim riječima, od informacije da je korisnica Doma bila na hitnoj, gdje je zaražen djelatnik, do reakcije prošlo je punih 11 dana. Vrlo su se brzo počele nizati i smrti. Ukupno je 18 korisnika preminulo.

Pročitajte i ovo Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Preminula 51 osoba Novi rekord u Hrvatskoj: Više od 4000 novozaraženih, stigle stroge mjere za jednu općinu. Na istoku zemlje veliki skok broja novih slučajeva

Pročitajte i ovo Ivan Kubiček iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije PRESICA STOŽERA Vukovarski stožer uvjeren da veliki porast zaraženih nema veze s Kolonom sjećanja: "Moramo se pripremiti na još gori scenarij"

Nekoliko mjeseci kasnije u Domu opet bukti. Trenutačno je pozitivno više od 20 korisnika. Kat koji je rezerviran za samoizolaciju zaraženih neće biti dovoljan, kažu.

''Nastala je panika kao i prvi put. U toj samoizolaciji možda može doći najviše 20 korisnika, a iz dana u dan broj se povećava jer to je virus. Situacija nije dobra, a jednostavno u javnosti nitko ništa ne govori. Samo se izjavilo da su bili svi asimptomatski, i korisnici i djelatnici, što iskreno nije ni blizu točno. Nitko ih ne bi ni testirao da nisu imali pojedine simptome kao što je bila visoka temperatura, glavobolja, itd.", kaže jedna od upućenih osoba unutar Doma.

Na pitanje kako je moguće da su čak dvije inspekcije utvrdile da u prvom valu zaraze nije bilo propusta, jedan od izvora i dodaje kako se u sve umiješala politika. ''Mi smo županijski dom, pod HDZ-om. Očito se stranački neke stvari štite."

Kako ponovni prodor virusa komentira ravnatelj Doma Ivan Škaričić te kako odgovara na pitanje ima li Dom kapaciteta za samoizolaciju korisnika, saznajte u večerašnjem Provjerenom. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene