Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je posjetio zadarsku bolnice. Tamo je dao izjavu za medije. Očekuje se da će govoriti i o problemima s platformom CijepiSe koju su neke županije prestale koristiti.


Ministar Zdravstva Vili Beroš u nedjelju je u posjetu bolnici u Zadru.

Beroš je iz Zadra dao izjavu za medije, a osvrnuo se na sve više problema koji se javljaju s platformom CijepiSe na koju je Ministarstvo zdravstva potrošilo milijune kuna.

''Nije istina da platforma ne funkcionira. Možda ne funkcionira onako kako smo željeli, ali radi dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja. Čitam da je došlo i do kraha cijepljenja. To nije točno. Podižemo broj procijepljenih u jednom danu'', poručio je.

Dino Goleš Obiteljski liječnici prozivke ministra nazivaju lakrdijom i preporučuju da se aplikacija Cijepise preimenuje u Necijepise

Komentirao je i odluku županijskih Stožera i nekih liječnika koji ne koriste platformu CijepiSe. ''Nisam rekao da sam ponosan na platformu, što i nisam jer ima problema'', rekao je na početku. 

''Grad Zagreb i druge županije koriste platformu, možda ne u onom opsegu u kojemu bismo mi željeli, ali koriste. Lokalne platforme ne objedinjuju ono što je potrebno za organiziranje sustava. Vi možete cijepiti ljude, ali nakon toga morate to unijeti u sustav koji objedinjuje sve za zelene putovnice. Nije meni kao ministru sinula ideja da bi trebala platforma, sugerirala je to struka. Ona im je sada na dispoziciji'', kaže Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministarstvo demantira Šostara: "Obiteljske ordinacije iz Zagreba do sada su preuzele 19.844 prijava građana iz platforme"

Pozvao je sugrađane da se prijave na cijepljenje putem platforme. ''Nema dupliciranja niti brisanja, javite se i bit ćete cijepljeni'', poručuje.

Pripremaju se reforme?

Osvrnuo se i na zarazu potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koji je primio obje doze cjepiva. Kaže da je to vrlo rijedak slučaj. Na pitanje može li se to povezati s vrstom cjepiva ili pak nekim sojem koronavirusa, Beroš kaže da bi se cjepiva koja imamo trebala pokrivati sve sojeve koji su trenutačno prisutni u Hrvatskoj.

Boris Milošević Potpredsjednik Vlade Boris Milošević dobio koronu iako je u veljači primio drugu dozu cjepiva

Rekao je da je reforma zdravstva bolna tema i dodao da je pandemija podsjetila na poteškoće i probleme u sustavu. ''Vrijeme je za promjene i ne možemo ih više odgađati. Već pet-šest mjeseci se u Ministarstvu zdravstva slaže plan reformi, one su sada na međuresornom usuglašavanju'', otkrio je.

Dodaje da, bez obzira na sve poteškoće, zdravstveni sustav adekvatno odgovara na pandemiju. ''Ponosan sam na sve ravnatelje i suradnike'', poručuje Beroš.