Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus u regiji

Vučić najavio "užasne brojeve": "U nedjelju ćemo imati više od 3000 zaraženih, ako se ovako nastavi nećemo imati gdje primati pacijente"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno više od 1700 novih slučajeva zaraze koronavirusom a među zaraženima je i predsjedatelj Vijeća ministara te zemlje Zoran Tegeltija. Loše su brojke i u Sloveniji u kojoj su preminule 34 osobe. Srbija je pak danas zabilježila 2677 novih slučajeva koronavirusa.

Više od 1700 novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u subotu u Bosni i Hercegovini, a među zaraženima je i predsjedatelj Vijeća ministara te zemlje Zoran Tegeltija.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život"

Iz Tegeltijina ureda potvrdili su tijekom dana da je testiranje pokazalo da je on pozitivan na koronavorirus te je trenutačno u kućnoj izolaciji s blagim simptomima bolesti.

31 smrtni slučaj u BiH

U cijeloj BiH od petka je testirano nešto više od 4300 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 1132 osobe iz Federacije BiH te kod 609 iz Republike Srpske.

Prijavljen je i 31 smrtni slučaj što je blizu dnevnih brojki cijelog tjedna u kojemu je došlo do naglog povećanja broja umrlih koji su bili na bolničkom liječenju a povrđeno je kako su zaraženi virusom SARS-CoV-2. Crni rekord dosegnut je u petak kada je prijavljeno 57 smtnih slučajeva.

Ukupni broj umrlih od početka epidenije u ožujku sada je blizu tisuću i pol a broj potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih devet mjeseci sada je veći od 60 tisuća.

Loše brojke i u Sloveniji

Loše su brojke i u susjednoj Sloveniji gdje je u posljednja 24 sata potvrđeno 1612 novooboljelih, a preminule su 34 osobe, objavila je slovenska Vlada. 

Novi skok zaraza u Srbiji

Srbija je u zadnja 24 sata registrirala novi skok zaraza i potvrdila 2677 novih slučajeva koronavirusa, te još devet umrlih od posljedica covida-19, priopćile su zdravstvene vlasti u Beogradu.

Nakon 2282 zaraženih u petak, u zadnja 24 sata povećan je i broj pacijenata na bolničkom liječenju - s 2307 na 2415, kao i onih na respiratoru, sa 74 na 77.

Od početka epidemije ukupno je testirano 1.412.855 uzoraka i potvrđeno 60.635 slučajeva zaraze, a umrlo je ukupno 880 oboljelih, uz stopu smrtnosti od 1,45 posto.

Krizni stožer srbijanske vlade u petak je djelomično postrožio epidemiološke mjere uvođenjem zabrane okupljanja više od pet osoba u zatvorenim prostorima i na otvorenom, a najavljene su izmjene Zakona o zaštiti stanovništva po kojima će za izbjegavanje nošenja zaštitne maske biti uvedene kazne od oko 40 eura za građane do oko 2550 eura za pravne osobe.

Vučić: "Imat ćemo više od 3000 zaraženih"

"Srbija u subotu do 22 sata već ima oko 1500 novozaraženih koronavirusom, od toga u Beogradu 60 posto, a sutra ćemo imati više od 3000 novozaraženih što su užasni brojevi", rekao je u subotu navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Svaki dan je sve više pacijenata na bolničkom liječenju, a bolnice su nam sve punije, istaknuo je, dodajući da će za pet dana, ako se ovaj trend nastavi, bolnički kapaciteti biti puni i neće se više gdje imati primati pacijenti.

Vučić je tijekom posjeta gradilištu nove covid bolnice u beogradskom prigradskom naselju Batajnica rekao da je Srbija po broju mrtvih sada najbolja u regiji i u Europi, ali se boji onoga što slijedi.

On je najavio da će bolnica u Batajnici biti završena u naredna 24 dana a 25. prosinca primit će prve pacijente. Imat će 250 mjesta za intenzivnu njegu i bit će najveća bolnica u Srbiji po standardnima za intenzivnu skrb o oboljelima.

Srbija istodobno gradi i drugu covid bolicu, u Kruševcu, a obje će, kako je naveo Vučić, koštati državu između 70 i 80 milijuna eura.

Na pitanje "hoće li biti zatvoreni inkubatori zaraze - noćni klubovi, kafići i restorani", srbijanski predsjednik rekao je da će "tim ljudima dati još jednu šansu, dva-tri dana da se poprave".

"Moramo brinuti kako ćemo čuvati ekonomiju, kako isplatiti plaće i mirovine. Od čega, pitam vas", rekao je Vučić i više puta ponovio poziv sugrađanima da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju epidemiološke mjere kako bi se zaustavilo širenje zaraze i ublažio pritisak na zdravstveni sustav.

Vučić je najavio i da će Srbija osigurati besplatna cjepiva protiv koronavirusa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene