Uskoro postrožavanje mjera u trgovinama
Uskoro postrožavanje mjera u trgovinama Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Pixsell

Nacionalni stožer posljednjih dana daje naslutiti kako će se mjere morati postrožiti u trgovinama koje su ostale gotovo netaknute u mini lockdownu u kojem su zatvoreni kafići, restorani i teretane.


Denis Čupić iz HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara u nedjelju je u Dnevniku Nove TV kazao kako su nejasne mjere o kvadraturi koja je potrebna po jednom kupcu te da razgovaraju sa Stožerom kako bi se te mjere bolje definirale.

Vezani članci Masovno cijepljenje u Srbiji - 1 Iako su cijepili više od 1,2 milijuna ljudi, sada bilježe nagli porast broja zaraženih: Krizni stožer objavio da razmišljaju o novom pooštravanju mjera Peđa Grbin Šef SDP-a traži jasne kriterije za donošenje mjera: "Sad se ispravlja nepravda od prije dva tjedna"

"U ovom trenutku razgovara se s predstavnicima trgovina koji idu u smjeru dodatnih ograničavanja broja kupaca koji mogu biti u jednoj trgovini, ali sve se radi u razgovorima s predstavnicima tih djelatnosti", rekao je Krunoslav Capak u ponedjeljak.

Prijedlog predstavnika HUP-a i Gospodarske komore Stožer je uzeo u obzir te će mjere uzeti u obzir i veličinu trgovina jer se male kvartovske trgovine ne mogu mjeriti s trgovačkim centrima po kvadraturi. U tijeku je uređivanje dokumenta kojim će se trgovine gradirati po kategorijama, to jest, veličini, a javnosti će biti predstavljen krajem tjedna, piše Jutarnji.

"Kontrole će biti stroge, brojit će se ljudi koji ulaze. Kad se popuni 85 posto predviđenog broja, tada će se trgovački centar zatvoriti i kad se ponovo isprazni, puštat će se novi kupci. Smatramo da je važno da se što prije uvedu nova pravila jer blagdanske kupnje samo što nisu počele, a na ovaj način smanjit ćemo mogućnost širenja zaraze, ali i osigurati da se ipak održi gospodarstvo u ovom sektoru", rekao je sugovornik ovog lista.