Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio HZJZ

Objavljene nove preporuke, tiču se svih odgojno-obrazovnih ustanova, od vrtića do fakulteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske objavio je nove preporuke vezane za epidemiju koronavirusa.

Kako navode u HZJZ-u, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju i značajke omikron-varijante virusa SARS-CoV-2, osim osnovnih epidemioloških mjera, ukidaju se sve mjere i preporuke za sve odgojno-obrazovne ustanove, od predškolskog uzrasta do visokog obrazovanja, uključujući učeničke i studentske domove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio HZJZ Izolacija ponovno traje 14 dana: Zbog delta soja stigla nova pravila za bliske kontakte Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a Popuštanje mjera Kada će nam se život vratiti u normalu? Epidemiologinja otkrila pod kojim ćemo uvjetima moći organizirati proslave, a komentirala je i kućne testove

Osnovne epidemiološke mjere koje ostaju na snazi su:

  • Svakodnevno primjereno čišćenje prostorija (kao prije pandemije).
  • Redovito i pravilno pranje ruku.
  • Prostor u kojem se boravi treba provjetravati više puta dnevno. Kad je lijepo vrijeme, preporučuje se ostaviti otvorene prozore. Klimatizacijski i ventilacijski uređaji mogu se koristiti tako da su redovito i odgovarajuće održavani.
  • Maske nisu obavezne. Maske ne preporučuju za djecu predškolske dobi i učenike prva četiri razreda osnovne škole. Ostali, a posebno odrasli, mogu i dalje nositi maske ako smatraju da su im potrebne, a preporučuju se svima s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske.

Nacionalni stožer civilne zaštite u četvrtak je priopćio da od subote ukida gotovo sve mjere. Ukidaju gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi. Ukidaju se i COVID potvrde, osim za socijalnu skrb i zdravstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene