Kontrola propusnica, ilustracija
Kontrola propusnica, ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Od 23. prosinca ćemo između županija putovati po novim pravilima. Građani koji ne budu imali e-Propusnicu ili opravdan razlog za putovanje, neće moći prijeći iz jedne županije u drugu tijekom dana blagdana.


Od 21.12. ove godine ponovno je dostupan sustav e-Propusnice koji omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Sustav e-Propusnice građanima omogućava predaju zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica prema nadležnom stožeru civilne zaštite, pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa, pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku.

Građani koji žele dobiti propusnicu u internetskom pregledniku trebaju upisati adresu https://epropusnice.gov.hr, odabrati listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu, potom potvrditi svoje podatke.

Nakon toga, ulaskom u korisničko sučelje, treba izabrati jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva.

Građani koji žele predati zahtjev za izdavanjem propusnice, moraju ispuniti tražene podatke te potvrditi zahtjev, a nakon odobrenja, e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a građanima ih izdaju stožeri civilne zaštite prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Razlozi izdavanja e-Propusnica

Razlozi izdavanja e-Propusnica su pružanje medicinske skrbi, putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodna i ne može se obaviti od kuće te ostali opravdani razlozi.

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne u MUP-u radi provjera na terenu.

U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva još vrijede.

Ivan Malenica Od kada i kako do propusnice? Sustav još nije spreman, ali....

Domagoj Mikić na graničnom prijelazu Macelj Velike gužve na granici sa Slovenijom za ulazak u Hrvatsku - mnogi pokušavaju ući bez PCR testa

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane mogu se uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-Propusnice (0-24 h). Kontakt točka za sva pitanja vezana uz e-Propusnice je na telefon 0800 80 90, mail propusnice@rdd.gov.hr i na web stranici epropusnice.gov.hr.