Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGROMNA ŠTETA

Bandić o potresu: ''Građani su krivi što nisu ulagali u svoju imovinu'', kaže da su upitne plaće za svibanj

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Milan Bandić Galerija 1/2 >>
Premijer Andrej Plenković sastao se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s predstavnicima Grada Zagreba. Razgovarali su o posljedicama potresa u glavnome gradu.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svim službama Grada Zagreba, predstavnicima Civilne zaštite, vatrogascima, policajcima i svima koji su se angažirali. Rekao je da su dogovorili tri temeljne točke budućih aktivnosti; prvo je zaštita građana. U aktivnostima procjene šteta angažirat će se svi stručnjaci koji su radili na procjeni šteta. Kreću u suradnju zajedničkom radnom skupinom u izradu posebnog zakona. Treći je element vidjeti izvore financiranja za sanaciju šteta. Zahvalio je gradonačelniku i apelirao na sve građane da budu oprezni. Podsjetio je na tragediju kad je muškarac koji je radio na sanaciji zgrade, pao sa skele i poginuo.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Seizmolog Krešimir Kuk o potresima u Zagrebu slabije magnitude Seizmolog o potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Područje se aktiviralo..."

Gradonačelnik Milan Bandić također je zahvalio svima koji su uložili dio sebe u sanaciju. ''Zahvaljujem i onima koji su najviše strpljivi a koji su najviše pretrpjeli'', rekao je gradonačelnik i izrazio sućut obitelji poginule djevojčice i stradalog radnika.

Premijer Andrej Plenković Milan Bandić Foto: DNEVNIK.hr

U 14 sati Bandić će predstaviti novi Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata koji će djelovati u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Rekao je da je zadaća slijevanja svih informacija na jedno mjesto, kvalifikacija stupnja oštećenja i stupanj sanacije. ''Ovu ćemo utakmicu dobiti'', rekao je. ''Pozivam da ne nasjedamo na provokacije, kao jučer na presici u staračkom domu, kada su vaši kolege rekli da tamo ima zaraženih Covidom-19. To je neoprostivo'', rekao je Bandić.

Na pitanje hoće li projekt obnove grada biti državni ili gradski projekt, premijer Plenković rekao je da će se donijeti zakonski okvir. ''Naravno da Grad Zagreb ima ključnu ulogu, ali i Vlada, zato smo odlučili oformiti zajedničku radnu skupinu'', rekao je. Objasnio je da su tri izvora financiranja: Grad Zagreb, država, međunarodna pomoć, ali i sami vlasnici. Kaže da će se idućih dana donijeti zakon koji će sve regulirati. Kaže da se situacija ne može uspoređivati s Gunjom.

Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

Bandić je rekao da smo '90. prisegli na pluralizam i privatno vlasništvo. ''Grad će obnoviti svoju imovinu, država svoje, a vlasnici svoje'', rekao je. Ponovio je da ne može dirati privatnu imovinu. Izbjegavao je odgovor na pitanje je li nakon 20 godina upravljanja gradom sposoban obnoviti štetu. Naglasio je da je glavni razlog ovoga što se dogodilo neodržavanje privatne imovine. ''Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Oni koji su ulagali su u redu, oni koji nisu ulagali, nisu u redu'', rekao je i dodao da razmišlja kako u gradske stanove smjestiti ljude jer neće moći dugo ostati u studentskom domu.

Još se ne zna kolika je šteta od potresa

Premijer je rekao da još nema procjene štete. ''Ovo je veliki potres, bilo bi pretenciozno da izlazimo s brojem dok se ne napravi procjena. Vidio sam da su štete ogromne, a puno toga nisam vidio'', rekao je Plenković. Bandić kaže da će trebati tri do šest mjeseci da se utvrdi šteta. Nije znao koliko je objekata određeno za rušenje.

Plenković se osvrnuo i na suzbijanje epidemije koronavirusa i ponovno pozvao sve da prate upute stručnjaka. ''Može nam pomoći medicina nekih ranijih stoljeća, fizičko odvajanje'', rekao je. Kaže da smo uspjeli obuzdati širenje epidemije i smanjiti broj umrlih. Za pomoć gospodarstvu podsjetio je da je Vlada donijela paket mjera koje su već u provedbi. Sada rade na pripremi drugog paketa mjera za travanj. ''Bit će sveobuhvatan i robustan, ići će na zaštitu radnika, privatnog sektora'', najavio je. Za Savjet o gospodarstvu rekao je da neće biti nikakvog stožera za gospodarstvo po uzoru na Nacionalni stožer. ''Odgovornost za poteze imat će Vlada'', rekao je. Na pitanje hoće li biti povlastica za banke kako bi mogle lakše financirati, Plenković je rekao da će zajednički s HNB-om koordinirati sve aktivnosti s ciljem očuvanja likvidnosti.

Bandića ljutila novinarska pitanja

Bandić nije odgovorio na pitanje što je s građevinama koje su oštećene u potresu, a u gradskom su vlasništvu. ''Ja sam ulagao više u škole nego svi moji prethodnici zajedno'', rekao je. Kaže da je u školama šteta manja nego u privatnom vlasništvu. Pohvalio se da je stanje dobro i s vrtićima i staračkim domovima. ''Imamo malo manevarskog ili nikakvog prostora'', rekao je Bandić i naglasio da nas sve tek čeka posljedica koronavirusa - gospodarski virus. ''Mi ćemo plaću imati za travanj, a za svibanj nisam siguran'', rekao je i objasnio da misli na proračun Grada. ''Gradonačelnik zna što radi, na zločeste stvari ne želim trošiti riječi'', rekao je ne odgovorivši na brojna novinarska pitanja. ''Sve sam već rekao'', odgovarao je ljutito gradonačelnik.

Grad Zagreb i okolicu pogodila su prije tjedan dana dva potresa jakosti 5,5 i 5,0 po Richteru te više od 90 manjih, pri čemu je oštećeno više od 26 tisuća građevina, među kojima i brojni spomenici kulture, sakralni objekti te kulturne i obrazovne institucije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene