Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantan nedostatak ljudskosti

Što je potres poštedio, uništili su lopovi: Samo u ovoj zgradi pljačkaši su od osam stanova poharali njih šest

Nakon šokova od virusa i potresa građane je šokirao i nedostatak ljudskosti. Naime, lopovi pljačkaju zgrade koje su prazne zbog potresa, a mi smo ušli u jednu od najopljačkanijih zagrebačkih zgrada.

Nakon što je mnoge zagrebačke domove uništio potres, na njih su se obrušili i lopovi. U jednoj je zgradi šest od osam stanova orobljeno.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Ukradena ogrlica, ilustracija Policija traži lopova Razbojnik u Zagrebu ženama krao nakit: Jednoj s vrata strgnuo "nekoliko tisuća eura"

"Samo u dva u prizemlju nisu provalili, vjerojatno jer su blizu ceste pa bi se čulo kako se tuče", rekao je Petar Baničević, predstavnik stanara, čiji je stan također opljačkan: "Oni su od mene odnijeli samo dječju bučicu sa sitnim novcem."

Sve ono što potres nije razbio razbili su lopovi.

"U svim prostorima bile su prevrnute stvari, sve je bilo razbacano po podu. U spavaćoj sobi, po krevetu, sve izvađeno iz ormara, iz ladica", rekla je Dina te dodala: "Nasreću, vrijedne stvari uzeli smo sa sobom zato što smo se odselili odmah nakon potresa."

Pozivnica za lopove su, čini se, crvene naljepnice koje označavaju da su zgrade neuporabljive, što znači i da su stanovi prazni. Znaju to i oni koji pregledavaju zgrade i stavljaju naljepnice. Ljudima savjetuju da, ako su u strahu od lopova, uklone oznaku.

"Mogu telefonskim pozivom provjeriti u Uredu za upravljanje za hitnim situacijama svoje stanje i sukladno tome postupati", rekao je Josip Atalić, izvanredni profesor Građevinskog fakulteta.

Broj krađa nije skočio, ali...

Iz policijske uprave umiruju da broj pljački nije skočio, ali pravi broj znat će se tek kada se vrate svi koji su nakon potresa otišli iz Zagreba.

"U posljednjih šest dana mi smo ukupno na području PUZ-a imali šest provala. Nešto što je prije bio dnevni prosjek, danas je tjedni prosjek", rekla je Marija Goatti iz Policijske uprave zagrebačke.

Građane umiruje i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji kaže da sigurnost u vrijeme epidemije nije ugrožena jer u odnosu na isto razdoblje lani u Hrvatskoj bilježimo manje kaznenih djela. Naime, broj razbojništva pao je za 12,7 posto, broj teških krađa za 19,7 posto, a broj prijavljenih djela protiv imovine za 6,1 posto.

Međutim, porastao je organizirani kriminal i korupcija: "Porast je 160 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To nisu djela koja se prijavljuju, nego to su djela koja se otkrivaju analitičkim radom", rekao je ministar Božinović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene