Njih 13 već nekoliko tjedana patrolira ulicama i trgovima Karlovačke županije i pazi da se građani drže mjera. Ali nisu oni obični COVID redari. Oni su specijalistička jedinica.

Galerija Posebna jedinica COVID redara u Karlovačkoj županiji Posebna jedinica COVID redara u Karlovačkoj županiji Posebna jedinica COVID redara u Karlovačkoj županiji +2 Posebna jedinica COVID redara u Karlovačkoj županiji

Osnovao ih je županijski stožer civilne zaštite, a njihova zadaća malo je ozbiljnija od običnih COVID redara. I to ne samo po uniformi koju moraju nositi, kako nam objašnjava Goran Franković, zapovjednik JVP-a Karlovac pod čijom su nadležnošću.

Vezani članci Ilustracija Njemačka uvela novi set pravila za borbu protiv korone: Od maski do testova - "Na početku smo jesenskog i zimskog vala" Ilustracija Stožer objavio nove podatke: Preminule četiri osobe, pogledajte kakvo je stanje po županijama

"Njihova službena bilješka ima veću težinu, odnosno znači pokretanje službenog postupka. Obični COVID redari moraju zvati policiju i onda policija mora zateći stanje koje se prijavljuje da bi se pokrenuo prekršajni postupak", objašnjava nam Franković. 

Zato specijalističku jedinicu uglavnom čine oni koji se otprije razumiju u taj posao.

"Po Zakonu o sustavu civilne zaštite oni su službene osobe, zato smo ih mobilizirali od umirovljenih policajaca, vojnika. Oni znaju kako se postupa. I inače nam je ta umirovljena i braniteljska populacija od koristi kod poplava ili potresa, oni se brzo organiziraju", kaže Franković. 

Ni iako je riječ o bivšim policajcima, represija nije njihov stil. Oni radije upozore. Nose sa sobom maske pa ih dijele, a uvijek imaju i viška dezinficijensa. Svaki dan prave raspored tko će koji dio županije pokriti, nekad ih ljudi i sami zovu i prijavljuju sugrađane koji se ne drže mjera. Mogu 'uletjeti' i kod primjerice organizacije punktova za cijepljenje, a na raspolaganju su 24 sata na dan. Zasad ih je 13, u županiji planiraju doći do brojke od 25. A koji su najčešći prekršaji na koje nailaze? I nakon više od godine od početka pandemije, građane upozoravaju na isto.

"Distanca i ispravno držanje maske. Još uvijek se građanima mora govoriti da nije ispravno držati je ispod nosa. I da maske treba redovito mijenjati. I da obiteljska okupljanja mogu biti opasna", zaključuje Franković.

A kako Specijalistička postrojba izgleda na terenu, pogledajte u fotogaleriji.

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju