Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu obični COVID redari

Oni su specijalistička postrojba civilne zaštite. Paze na red u Karlovačkoj županiji, a nekima i danas moraju objašnjavati kako se nosi maska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njih 13 već nekoliko tjedana patrolira ulicama i trgovima Karlovačke županije i pazi da se građani drže mjera. Ali nisu oni obični COVID redari. Oni su specijalistička jedinica.

Osnovao ih je županijski stožer civilne zaštite, a njihova zadaća malo je ozbiljnija od običnih COVID redara. I to ne samo po uniformi koju moraju nositi, kako nam objašnjava Goran Franković, zapovjednik JVP-a Karlovac pod čijom su nadležnošću.

Pročitajte i ovo Usporedba groblja Mirogoj na Dan svih svetih 2019. i 2020. godine Blagdan u epidemiji Na grobljima nije bilo gužvi, mjere se poštivale. Slike od ove i prošle godine još jednom pokazuju kako ova godina nije uobičajena Slika nije dostupna Novi drive in Jedan grad uskoro uvodi brzo testiranje na COVID-19: Nalazi će biti gotovi u roku od nekoliko sati, a evo i koliko će koštati

"Njihova službena bilješka ima veću težinu, odnosno znači pokretanje službenog postupka. Obični COVID redari moraju zvati policiju i onda policija mora zateći stanje koje se prijavljuje da bi se pokrenuo prekršajni postupak", objašnjava nam Franković. 

Zato specijalističku jedinicu uglavnom čine oni koji se otprije razumiju u taj posao.

"Po Zakonu o sustavu civilne zaštite oni su službene osobe, zato smo ih mobilizirali od umirovljenih policajaca, vojnika. Oni znaju kako se postupa. I inače nam je ta umirovljena i braniteljska populacija od koristi kod poplava ili potresa, oni se brzo organiziraju", kaže Franković. 

Ni iako je riječ o bivšim policajcima, represija nije njihov stil. Oni radije upozore. Nose sa sobom maske pa ih dijele, a uvijek imaju i viška dezinficijensa. Svaki dan prave raspored tko će koji dio županije pokriti, nekad ih ljudi i sami zovu i prijavljuju sugrađane koji se ne drže mjera. Mogu 'uletjeti' i kod primjerice organizacije punktova za cijepljenje, a na raspolaganju su 24 sata na dan. Zasad ih je 13, u županiji planiraju doći do brojke od 25. A koji su najčešći prekršaji na koje nailaze? I nakon više od godine od početka pandemije, građane upozoravaju na isto.

"Distanca i ispravno držanje maske. Još uvijek se građanima mora govoriti da nije ispravno držati je ispod nosa. I da maske treba redovito mijenjati. I da obiteljska okupljanja mogu biti opasna", zaključuje Franković.

A kako Specijalistička postrojba izgleda na terenu, pogledajte u fotogaleriji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene