Zvonimir Šostar
Zvonimir Šostar Foto: POOL/Pixsell

Od danas je obvezno nošenje maski u javnom prijevozu, a Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" predložit će da maske budu obvezne u zatvorenim prostorima. Ravnatelj zavoda Zvonimir Šostar kaže da ljude treba educirati.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar za DNEVNIK.hr potvrdio je kako će danas nacionalnom stožeru civilne zaštite poslati prijedlog o obveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima.

Vezani članci Hrvatski sabor Sabor hitno u dnevni red uvrstio raspravu o kaznama za nepoštivanje COVID potvrda Omikron, ilustracija I oni su zabilježili prvi slučaj zaraze omikronom, ali od jedne stvari ne odustaju

"Danas ćemo ići s prijedlogom Stožeru da nošenje maski bude obvezno u zatvorenim prostorima", rekao je Šostar, koji smatra da nije dobro kažnjavati ljude.

"Nije dobro kažnjavati, treba educirati", kaže ravnatelj te dodaje kako smatra da će oni koji će nositi maske izazvati osjećaj srama kod onih koji ih ne nose. Ponovio je kako je jučer u Zagrebu bilo 28 novozaraženih.

Podsjetimo, od danas je obvezno nošenje maski u javnom prijevozu, a Alemka Markotić najavila je kako će se kažnjavati oni koji to ne poštuju.

"Jučer smo dijagnosticirali 28 novooboljelih osoba, od toga je njih 24 dijagnosticirano u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', a četiri u Klinici za zarazne bolesti", dodao je je Šostar.

Rekao je da je sada u Zagrebu ukupno 79 osoba aktivno bolesnih. Dodao je i da je ukupno 591 osoba u samoizolaciji, a od toga je jučer samoizolacija određena za 80 osoba.

Šostar je istaknuo da u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" nema novooboljelih osoba, te je broj osoba s koronavirusom i dalje 20 - 16 bolesnika i četiri djelatnika - medicinskih sestara i tehničara. Rekao je da su u toj bolnici jutros uzeli uzorke i na drugom odjelu palijativne skrbi. Uzeto je 60 uzoraka od svih bolesnika i djelatnika i ti uzorci su dostavljeni na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Za situaciju u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice" Šostar je rekao da su u toj bolnici sami testirali sve kontakte oboljele liječnice-specijalizantice te da zasad tamo nema niti jedne novooboljele osobe.

"No, vidjet ćemo kako će se situacija tamo razvijati", kaže Šostar. Rekao je da je epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" jučer u toj bolnici proveo dan, a sada je u stalnom kontaktu s ravnateljem KBC "Sestre milosrdnice".

Šostar kaže da nema proboja koronavirusa niti u jednoj drugoj zagrebačkoj bolnici.

Podsjetio je da su, zbog djeteta koje pohađa jedan zagrebački dječji vrtić, a koje je bilo pozitivno na koronavirus, epidemiolozi procijenili da se u ovu subotu sva djeca i svi djelatnici u tom vrtiću testiraju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju