Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Beroš kaže da se mjere analiziraju svakih nekoliko sati, šefica osječke klinike potvrdila ono o čemu se naveliko priča

Hrvatska bilježi novi veliki porast broja oboljelih - čak 95 novooboljelih u 24 sata. Najveći broj novooboljelih dosad ima Osječko-baranjska županija, u kojoj je u potvrđeno čak 40 novih slučajeva zaraze, od čega ih je 38 povezano sa žarištem u đakovačkom samostanu. U Zagrebu je zabilježeno 28 novozaraženih osoba.

* Dosad zaraženo 2483 osoba

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Ozdravile 2149 osobe

* 107 smrtnih slučajeva

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku.

21:50  Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je današnji broj zaraženih koronavirusom velik i upozoravajući te da se svakodnevno promišlja o epidemiološkim mjerama s analizama svakih nekoliko sati.

Napomenuo je i kako mu se čini da je klinička slika oboljelih nešto lakša, pojašnjavajući, međutim, kako je riječ samo o njegovom dojmu.

„Imamo dva veća žarišta, 54 pozitivne osobe u Đakovu, gdje je virus importiran s Kosova, te u Psihijatrijskoj bolnici 'Sveti Ivan' još 21 novooboljeli. Srećom, zasad nitko nije razvio težu kliničku sliku i to je optimistično. Nastojimo biti korak ispred virusa koji je među nama i opuštanja nema. Moramo biti krajnje oprezni“, poručio je Beroš u Metkoviću.

Dodao je kako se politički skupovi trebaju održavati po svim propisanim mjerama, uz održavanje razmaka te nošenje maski i higijenu.

19:19 Zvonimir Šostar je potvrdio da je u Zagrebu tijekom dana potvrđeno još 18 pozitivnih slučajeva. "Imamo tri grupe uvoza u Zagreb, dva pacijenta su putovali u BiH, dvoje je došlo iz Srbije i dva slučaja povezana su direktno s Đakovom. Svi ostali su mlađi ljudi, epidemiolozi su otkrili da su svi oni bili u narodnjačkim klubovima", rekao je Šostar u Dnevniku Nove TV.

19:25 Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju KBC Osijek otkrila je u Dnevniku Nove TV da su na odjel primili 11 bolesnika iz Đakova te da svi imaju blaži oblik bolesti. Međutim, u bolnici su jer se radi o kroničnim bolesnicima koji boluju od drugih bolesti zbog kojih su moguće komplikacije.

"Nitko nije na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 62 godine. U bolnici će ostati još nekoliko dana, dok im se stanje ne popravi", rekla je Perić. 

Ljiljana Perić Ljiljana Perić Foto: DNEVNIK.hr

Dodala je da je primjetno da virus doista slabi. "Upravo nam ova epidemija govori to, zamjećujemo da virus ima slabiju snagu, nadamo se da će tako i ostati", rekla je Perić. 

15:25 Ministarstvo za demografiju uputilo je u četvrtak prijedlog Nacionalnom stožeru civilne zaštite da za sve županije žurno donese upute o privremenoj zabrani posjeta korisnicima i izlaska korisnika iz smještajnih ustanova za starije i nemoćne osobe te osobe s invaliditetom. Više o tome doznajte ovdje.

14:59 Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin komentirao je priopćenje Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojem je u Varaždinskoj županiji potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

''Želim naglasiti kako se ne radi o osobi koja je testirana u Varaždinu te stoga ispred Stožera civilne zaštite Varaždinske županije nismo ni objavljivali da imamo novooboljele. Dakle, očito se radi o osobi koja u Varaždinskoj županiji ima samo prijavljeno prebivalište. Iz istog razloga za tu osobu nemamo ni bilo kakve druge informacije vezano za dob, zdravstveno stanje, način zaraze ili mjesto liječenja te ćemo je u Varaždinskoj županiji voditi samo statistički'', poručuje Vugrin.

13:50 U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je ukupno 95 novozaraženih osoba, a ukupan broj oboljelih popeo se na 2483.

Zaraženi su iz Brodsko-posavske županije (1), Šibensko-kninske (1), Virovitičko-podravske (1), Splitsko-dalmatinske (1), Varaždinske (1), Istarske (2), Sisačko-moslavačke (2), Zadarske (5), Zagrebačke (7), Primorsko-goranske (9), Grada Zagreba (25) i Osječko-baranjske županije (40).

Dosad je testirano 74657 osoba, od toga 919 u posljednja 24 sata. Na bolničkom su liječenju 42 osobe, a nitko od pacijenata nije na respiratoru.

Ovako velik broj novooboljelih Hrvatska je zadnji put zabilježila 1. travnja kada je potvrđeno 96 novooboljelih, što je ujedno i najveći broj oboljelih u jednom danu u Hrvatskoj.

13:29 Premijer Andrej Plenković komentirao je situaciju s koronavirusom. ''Dobro je to što u ovom trenutku nemamo nikoga na respiratoru. Imamo snažan zdravstveni sustav i dobru zaštitnu opremu, itekako spremne liječnike da reagiraju. Radimo ono što trebamo raditi'', rekao je Plenković. Dodao je da se Hrvatska može nositi s novim porastom broj oboljelih. ''Ovo nije ništa neočekivano'', kazao je.

Na pitanje zašto se porast od više od 80 oboljelih ne smatra dramatičnim porastom, Plenković ističe da prema njegovim informacijama nema teško oboljelih. ''Nadležne službe sve drže pod kontrolom. Hrvatska je sigurna zemlja'', istaknuo je.

Plenković se osvrnuo i na kritike oporbe koja kaže da je nakon susreta sa zaraženim Novakom Đokovićem trebao ići u samoizolaciju. Kazao je da su za njega mjerodavna mišljenja epidemiologa i stručnjaka, a ne ''nadriliječnika i oponenata''. ''Da nije kampanja, ne bi nikoga ni bilo briga'', poručio je.

13:16 Kako bi građani bili zaštićeni od zaraze koronavirusom, Grad Zagreb dijelit će besplatne zaštitne maske.

Jedna osoba može dobiti dvije zaštitne maske, a može ih preuzeti od 8 do 20 sati na lokacijama 218 zagrebačkih mjesnih odbora, gdje maske mogu dobiti osobe starije od 65 godina s prebivalištem ili boravištem na području pojedinog Mjesnog odbora. Građani moraju sa sobom ponijeti osobu iskaznicu ili drugi službeni dokument s fotografijom.

Maske će se dijeliti i u Crvenom križu, točnije na adresama Ilica 223 i Siget 18a, gdje maske mogu preuzeti korisnici javnog gradskog prijevoza s važećom voznom kartom.

Po dvije zaštitne maske od petka 26. lipnja podijelit će se i korisnicima prava na prehranu u pučkoj kuhinji putem Ustanove ''Dobri dom'' Grada Zagreba, i to na lokaciji pučke kuhinje na kojoj uobičajeno preuzimaju obroke od 11 do 13:30 (Branimirova 35, Cerska 3 i Alfirevićeva 6).

12:27 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 

U samoizolaciji se nalazi 48 osoba.

12:12 Ličko-senjska županija već je 68. dan zaredom korona free i nema novooboljelih osoba, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Ukupno su na tom području oboljele 22 osobe, od čega je 21 osoba izliječena, a jedna je preminula.

12:03 U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno ukupno 28 novih slučajeva, a 80 osoba je u samoizolaciji, potvrdili su iz zagrebačkog Stožera civilne zaštite. Ukupno je u Zagrebu 79 aktivnih slučajeva. 

U bolnici ''Sveti Ivan'' pozitivno je 16 pacijenata i pet medicinskih sestara koje su se brinule o bolesnicima. ''Poduzete su sve mjere. Bolesnici su stabilno i nisu na respitaratoru'', rekao je Vjekoslav Jelić. Za ostale novooboljele poznato je kako su se zarazili, poručili su iz Stožera.

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je da, osim putnika, maske moraju nositi i vozači autobusa i tramvaja.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić rekla je da ''i kirurške i platnene maske imaju svoju funkciju zaštite širenja kapljica''.

11:59 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području te županije potvrđena su tri nova slučaja zaraze, objavio je Stožer civilne zaštite. Jedan je novi slučaj na području Dugog Sela, a dvoje novooboljelih je u Samoboru.

11:56 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno nema aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Na analizu su poslana dva uzoraka, a 44 osobe su u samoizolaciji. Danas je 43. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.

11:45 U samoizolaciji su odgajateljice i 15-ak djece jednog zagrebačkog vrtića jer je jedno dijete potvrđeno pozitivno na koronavirus, potvrdio je za DNEVNIK.hr ravnatelj NZZJZ-a Zvonimir Šostar. Zaražena je cijela obitelj, a virus su dobili nakon što se član obitelji vratio iz Kazahstana. 

11:27 Jedna je novooboljela osoba na području Splitsko-dalmatinske županije, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o osobi s područja Splita. U samoizolaciji su ukupno 172 osobe. 

11:24 Stožer civilne zaštite Grada Zagreba u 12 sati izvijestit će o najnovijim informacijama koje se tiču epidemije koronavirusa u glavnom gradu.

11:00 Osječko-baranjski stožer objavio je da je na tom području potvrđeno 40 novih slučajeva zaraze, od čega njih 38 u Đakovu, a dvije osobe su u Osijeku. Među zaraženima je i mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru. Iz Stožera kažu da su sve novooboljele osobe povezane sa đakovačkim samostanom.

U osječku bolnicu zaprimljeno je još sedmero oboljelih, a ukupno je na bolničkom liječenju 14 osoba.

10:59 U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih, potvrdio je županijski Stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirana je 21 osoba i sve su negativne na koronavirus.

10:42 Stožer Virovitičko-podravske županije izvijestio je da na tom području potvrđen jedan novi slučaj zaraze. Riječ je o muškarcu koji je došao izvana, a koristio je više prijevoznih sredstava s velikim čekanjima na iduće prijevozno sredstvo, rekli su iz Stožera i dodali da se muškarac samoinicijativno stavio u samoizolaciju, a nakon toga je razvio simptome bolesti.

10:29 Primorsko-goranskoj županiji potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze, potvrdio je županijski Stožer. Među novooboljelima je petero pomoraca koji su se testirali nakon dolaska s broda, a dio za odlazak na brod, potvrdili su iz Stožera civilne zaštite.

Preostali novi slučajevi povezani su s aktualnim žarištima u Zadru, Đakovu te Bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu. Jedna je novooboljela osoba povezana s jučerašnjom pozitivnom osobom zaraženom u Sloveniji, a jedna je osoba zaražena nakon posjeta Bosni i Hercegovini.

10:25 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije objavio je da je u toj županiji jedna novooboljela osoba, a riječ je o ženi koja se vratila iz SAD-a, rečeno je na konferenciji za medije.

10:18 Na području Zadarske županije potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o troje stranih državljana i jednoj državljani RH s područja Zadarske županije.

Nitko od novooboljelih nije povezan s teniskim turnirom, nego je riječ o turistima i osobi koja je boravila u Sloveniji.

Tijekom jučerašnjeg dana u Zadru je testirana i jedna osoba čiji je nalaz bio pozitivan, no osoba je u Zadru bila samo u prolazu i nije se zadržavala te je nastavila osobnim automobilom put prema Zagrebu, gdje ima prebivalište i boravi u izolaciji. Ta osoba ne vodi se u evidenciji zaraženih Zadarske županije.

10:12 Vlada na sjednici objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Državni tajnik Tomislav Dulibić rekao je da se danas očekuje dodatno povećanje broja novooboljelih, s obzirom na to da su gotovi testovi u psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu i samostanu u Đakovu.

Dodao je da je situacija u Zadru stavljena pod kontrolu, a u Đakovu je u tijeku obrada.

Sjednicu Vlade UŽIVO pratite ovdje.

9:42 Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, javili su iz lokalnog stožera.

Pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 36 osoba koje su pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s COVID pozitivnom osobom.

9:05 "Danas ćemo ići s prijedlogom Stožeru da nošenje maski bude obavezno u zatvorenim prostorima", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar za DNEVNIK.hr.

Potvrdio je i kako je jučer u Zagrebu zabilježeno 28 slučajeva zaraze.

9:00 Tijekom jučerašnje večeri u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizom uzoraka potvrđen je jedan pozitivan na COVID-19, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Radi se o uvezenom slučaju, a zaražena osoba došla je iz Švedske. Iz Stožera poručuju da je epidemiološka obrada obavljena, a svi kontakti stavljeni su u samoizolaciju.

Oboljela osoba trenutačno se nalazi u privatnom smještaju, a posredstvom HZJZ-a dogovara se povratak u matičnu zemlju.

8:48 Alemka Markotić kazala je kako se maske uvode kao obvezne u prijevoznim sredstvima jer su to mjesta gdje se lakše prenosi virus.

"Imali smo izvrsnu situaciju, no stanje se pogoršava i kod nas i u svijetu. Čim je nešto odredba, morat će se kažnjavati. Jeftinije je i sigurnije biti odgovoran", rekla je Markotić za HRT.

8:40 Prema odluci Stožera, od danas je obvezno nošenje maski u javnom prijevozu, a Zagrepčani su se pripremili za nove mjere.

7:40 U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan",  zaražena je ukupno 21 osoba, od čega je 16 pacijenata, a petero zdravstvenih djelatnika.

"Ne znamo kako je došlo do ove zaraze, ali znamo da je u posljednje vrijeme puno mjera bilo ukinuto. Čim smo saznali da je jedna naša djelatnica zaražena, poduzeli smo sve mjere u dogovoru s epidemiološkom službom. Testirali smo sve naše djelatnike odjela za produženo liječenje i 37 bolesnika. Imamo veliku sreću da je naša bolnica paviljonskog tipa tako da možemo izolirati pojedine odjele", kazao je ravnatelj bolnice Ivan Filipčić u Večernjim vijestima Nove TV i rekao kako je u samoizolaciji 27 zdravstvenih djelatnika.

7:35 Specijalizantica u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) "Sestre milosrdnice" pozitivna je na koronavirus, potvrdio je Hini u srijedu Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Šostar je rekao da je pred epidemiolozima sad jako puno posla da "polove" sve kontakte.

7:30 Od ponoći je na snazi novi režim ulaska u Hrvatsku iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. To znači da od danas svi koji dolaze iz tih država moraju po dolasku u Hrvatsku u samoizolaciju na 14 dana. Donesena je i odluka o obveznom nošenju maski u javnom prijevozu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene