GP Macelj, ilustracija (Foto: Andjelko Suhodolcan/PIXSELL)
GP Macelj, ilustracija (Foto: Andjelko Suhodolcan/PIXSELL) Foto: Andjelko Suhodolcan/PIXSELL

Slovenija uvodi novi, stroži režim prelaska granice i ulaska u zemlju. Prema novom zakonu, manje je iznimaka za ulazak u Sloveniju, koje ne uključuju obveznu karantenu i negativni PCR test.


Prema novim pravilima, četiri skupine, među kojima su oni koji u Sloveniju ulaze radi posla ili školovanja, morat će predočiti negativni PCR test ne stariji od sedam dana.

Vezani članci Sjednica Vlade RH Plenković apelirao na građane: "Molimo sve da se cijepe, sad je trenutak...", Božinović: "Sve obustavljene manifestacije sada se mogu održati, ali..." Vili Beroš Beroš: "Pojavio se novi soj, čini se da je zarazniji. Ako se sada cijepimo, mirni smo do proljeća. Sigurno nećemo doseći 50 posto do kraja lipnja"

To se odnosi i na četiri iznimke koje su do sada bile izuzete. Za njih ulazak u Sloveniju bez karantene ili podnošenja negativnog testa više neće biti moguć. Stoga su dužni dostaviti negativan rezultat PCR ispitivanja na prisutnost SARS-CoV-2, koji nije stariji od sedam dana od uzimanja brisa, javljaju 24ur.

Ulazak u Sloveniju bez upućivanja u karantenu, ali uz podnošenje negativnog testa ne starijeg od sedam dana tako se odnosi na:

- prekogranične dnevne radne migrante koji su zaposleni u nekoj od država članica Europske unije ili nekoj drugoj šengenskoj zemlji, za što imaju dokaz ili potkrepljuju razlog prelaska granice kao dnevni radni migranti, a vraćaju se u roku od 14 sati od prelaska granice

- osobe koja svakodnevno ili povremeno prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, osposobljavanju ili znanstvenim istraživanjima u Republici Sloveniji ili državi članici Europske unije ili šengenskom području i to dokazuju odgovarajućim dokazima. Ako je osoba maloljetna ili ne može putovati sama iz drugih razloga, osoba koja je prevozi također može ući pod istim uvjetima, ali se mora vratiti preko granice odmah nakon što je prijevoz izvršen

- državljanina države članice Europske unije ili šengenskog područja koji dolazi iz druge države članice Europske unije ili šengenskog područja gdje je pružao zaštitu i pomoć osobama kojima je potrebna podrška, skrb ili skrb članova obitelji, roditeljska skrb i kontakt s djetetom, radovi na održavanju u privatnom objektu ili zemljištu u vlasništvu, zakupu ili korištenju ili koji su eliminirali neposrednu prijetnju zdravlju, životu i imovini i vratili se preko granice u roku od 12 sati nakon prelaska granice

- osoba koja se pretplatila na zdravstvenu uslugu u Republici Sloveniji i vraća se preko granice odmah nakon pružanja usluge. Ako je maloljetnik pretplaćen na zdravstvenu uslugu, njegov skrbnik može ući pod istim uvjetima ako putuju zajedno

Bez karantene i testa u Sloveniju pak i dalje mogu oni koji se bave međunarodnim prijevozom, što je također potrebno potkrijepiti dokumentacijom. Karantena i test ne odnose se ni na osobe koja putuju u tranzitu kroz Republiku Sloveniju i napuštaju je najkasnije 6 sati nakon ulaska.

Nove mjere na snagu stupaju 13. veljače.

Nove mjere i u Austriji

Pitali smo i Stožer hoće li nešto poduzeti u vezi s tim, na što su nam odgovorili kako će nam se dodatno javiti. Odgovor ćemo objaviti po primitku. 

Slovenski državljani koji pak rade u Austriji te svaki dan putuju na posao morat će od idućeg tjedna na granici pokazati negativan test na koronavirus.

Austrijska vlada u srijedu je donijela uredbu temeljem koje je prelazak granice za prekogranične radnike migrante moguć samo s negativnim antigenski brzim testom ili PCR testom koji ne smije biti stariji od sedam dana, objavio je u četvrtak Sindikat radnika migranata Slovenije, koji se brine za interese te skupine zaposlenih. Uredba stupa na snagu iduće srijede, dodaje se.

Pretpostavlja se da u Austriji radi 25 do 30 tisuća Slovenaca iz pograničnih krajeva, koji se svaki dan voze u susjednu državu, a nakon posla vraćaju u Sloveniju.

Prema informaciji sindikata radnika migranata, negativan test za ulazak u Austriju vrijedit će tjedan dana, a osim toga svaki tjedan će se morati ponovo registrirati na posebnom web-portalu.

Trošak testiranja pada na zaposlene, no postoji i inicijativa prema vladi da se organizira besplatno testiranje u Sloveniji, što bi za radnike migrante bilo povoljnije, a mogli bi se testirati i nedjeljom.

Austrijska vlada spomenutu je uredbu donijela u okviru novih restriktivnih mjera radi obuzdavanja epidemije COVID-19. Uz to, odlučila je zadržati pojačanu kontrolu na granici sa Slovenijom i Mađarskom te je proširiti na granicama sa Slovačkom i Češkom, javljaju slovenski mediji.

U Austriji su povećane i novčane kazne zbog kršenja pravila o obveznom nošenju zaštitnih maski i održavanju fizičke distance sa dosadašnjih 25 ili 50 eura. Kazna za to iznosit će 90 eura jedinstveno za svaki prekršaj.