Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u lipnju proglasili kraj epidemije

Rekordni broj novozaraženih u Crnoj Gori, zabilježeno čak 116 novih slučajeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorske zdravstvene vlasti potvrdile su u nedjelju rekordnih 116 novozaraženih osoba koronavirusom, čime je broj inficiranih u toj zemlji u drugom valu epidemije dostigao 1771, gotovo šest puta više nego u prvom kada je zaraženih bilo 324.

Statistički gledano u Crnoj Gori je 281 osoba zaražena koronavirusom na 100 tisuća stanovnika, što je značajno više od ostalih zemalja regije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Međunacionalne tenzije Policija u Crnoj Gori zbog korone pokušala zatvoriti kafiće u albanskoj općini, oni ih spriječili: "To je osveta" Slika nije dostupna Dramatično u susjedstvu Uvode policijski sat, vikendima nema napuštanja općine, zajedno se mogu kretati najviše četiri osobe: "Ovo je posljednja šansa"

Broj preminulih u drugom valu epidemije, koji je počeo sredinom lipnja, iznosi 23 i više nego dvostruko je veći u odnosu na prvi val kada je od koronavirusa od ožujka do sredine svibnja preminulo 9 osoba.

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti naredilo je da je od ponoći obvezno nošenje maski za sve starije od sedam godina na otvorenom i u zatvorenom prostoru u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori i na Cetinju.

Ista mjera prije dva dana uvedena je za Podgoricu, glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina ukupnog stanovništva te zemlje.

U pet općina na sjeveru zemlje, Bijelom Polu, Beranama, Petnjici, Pljevljima i Rožajama, prije dva tjedna proglašena je epidemija i tamo su na snazi još rigoroznije mjere koje previđaju zabranu rada ugostiteljskim objektima, zabranu okupljanja više od dvije osobe, te zabranu napuštanja kuća i stanova nakon 19 sati.

U većini epidemioloških mjera izuzete su općine na crnogorskoj obali, gdje se jedino ograničenje odnosi na rad ugostiteljskih objekata koje goste mogu služiti do ponoći te je zabranjen rad disko klubova i noćnih klubova.

Epidemiolozi crnogorskog Instituta za javno zdravlje navode kao veći problem u kontroli epidemije činjenicu da zaraženi kriju svoje kontakte, kako bi ih navodno zaštitili, čime omogućavaju onima koji nemaju simptoma da šire virus.

"Skrivanje osoba s kojima su zaraženi bili u kontaktu, može samo napraviti još veći problem. Naime, ljudi ne žele prijaviti svoje kontakte misleći da ih na taj način štite, što nije točno. Na taj način šteti se kontaktima jer se može dogoditi da osobe nemaju simptome ali da nose infekciju i da zaraze druge“, priopćio je za RTCG epidemiolog Igor Galić.

Crna Gora je 1. lipnja, nakon što je proglasila kraj epidemije na svom teritoriju, otvorila granice za zemlje koje su imale manje od 25 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, da bi se već sredinom šestog mjeseca koronavirus ponovo pojavio u Crnoj Gori.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene