Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebamo li biti zabrinuti?

Markotić o povećanom broju zaraženih: "Nadam se da će s novooboljelima ići sve kako treba i da ćemo držati sve pod kontrolom"

Alemka Markotić i Valentina Baus - 3
Alemka Markotić i Valentina Baus - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Alemka Markotić i Valentina Baus - 5 Alemka Markotić i Valentina Baus - 5 Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić i Valentina Baus - 4 Alemka Markotić i Valentina Baus - 4 Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić i Valentina Baus - 3 Alemka Markotić i Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić i Valentina Baus - 2 Alemka Markotić i Valentina Baus - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Alemka Markotić i Valentina Baus - 1 Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj je porastao broj zaraženih koronavirusom. Prema podacima Nacionalnog stožera u subotu do 14 sati je bilo 86 novozaraženih osoba u Hrvatskoj. Što možemo očekivati u narednom razdoblju objasnila je infektologinja dr. Alemka Markotić.

Hoće li se zbog ovog porasta broja zaraženih postrožiti mjere, je li situacija s koronavirusom pod kontrolom i kada možemo očekivati pad broja zaraženih, za Dnevnik Nove TV kazala je prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Pročitajte i ovo Sanja Vištica razgovarala je s Alemkom Markotić - 3 Kad će popuštanje mjera Alemka Markotić objasnila izaziva li cjepivo protiv korone više nuspojava nego ono protiv gripe: "Tek ćemo vidjeti" Alemka Markotić Komentirala i cijepljenje Alemka Markotić otkrila što misli o uvođenju propusnica. Ima poruku i za blagdane: "Trebamo širiti ljubav, a ne poslati viruse"

Uz veliki porast zaraženih ne vraćaju se mjere koje smo imali tijekom ožujka, travnja i svibnja. Markotić je kazala da su sada neke spoznaje o koronavirusu drugačije. 

"Postoje mehanizmi i postoje mjere koje su vrlo učinkovite. Ako se držimo distance, nosimo u zatvorenim prostorima maske, koristimo dezinficijense i redovito peremo ruke, možemo držati situaciju pod kontrolom. Isto tako ako se ne okupljamo u zatvorenim mjestima se u velikom broju bez da se držimo pravila", kazala je.

"S druge strane, toplije je, prozračno i sve je otvoreno i moguće je lakše stvari kontrolirati nego što je to bilo usred zime kad su svi bili u zatvorenom", dodala je Markotić.

Simptomi kod novih oboljelih poput onih otprije

Stručnjaci još uvijek nisu otkrili mijenja li se koronavirus i na koji način. Markotić kaže da su simptomi poput onih otprije.

"Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U samim simptomima nema nekih drugačijih stvari. Ono što pratimo je da, ako gledamo grad Zagreb u kojemu je najveći broj pozitivnih, za sada je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor. To je u skladu s onim što smo imali cijelo vrijeme", rekla je i navela kako je 80 posto lakših i 20 posto težih bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju.

"Očekivati je, s obzirom na to da ovo povećanje potraje dva tjedna, da ćemo vidjeti sad ove novooboljele, u kojem će smjeru ići. Nadam se da će sve biti pod kontrolom i da ćemo sve, kao i prvi put, držati i mi kliničari i epidemiolozi, pod kontrolom", kazala je i dodala da je najbitnija brza identifikacija novih oboljelih.

Uvođenje strožih mjera moguće

O mogućnosti uvođenja strožih mjera kaže kako se prati situacija i prate se rizični faktori. "Provode se pojačane kontrole i tamo gdje se identificira rizično mjesto, tu će biti strože mjere", objasnila je Markotić.

O lijeku za ebolu, Remdesiviru, kaže se radi o lijeku koji ima određenu učinkovitost.

"Po prvim ispitivanjima je dobio, prvo u Americi, onda i u EU, dobio jednu vrstu ubrzanog odobrenja za primjenu gdje određene koristi ima od tog lijeka. Ne da bismo rekli kako je to nešto spektakularno, ali bi mogao pomoći u određenim situacijama. Hrvatska je poslala Europskoj komisiji svoje planove i potrebe u vezi toga lijeka, kao i sve druge zemlje", kazala je i dodala da će se lijek koristiti i kod nas. 

Za rezultate testiranja cjepiva kaže kako su tijekom ispitivanja tajni, sve do završetka kliničkih studija. "Ono što ohrabruje je da je nešto više cjepiva u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, što znači da se bliže nekakvim rezultatima. Kakvi će oni biti - vidjet ćemo", kazala je Markotić.

Rast broja novih slučajeva zabrinjavajuć

Zabrinjava je rast broja novozaraženih u susjednim zemljama, kao i rast novih slučajeva bilo gdje u svijetu.

"Dolaze ljudi, puno je naših državljana, a oni mogu dolaziti. Dolazili su i prije. Situacija je bila ipak s većim brojem slučajeva, dok je Hrvatska imala jedan ili ni jedan slučajeva. Ono što je važno je da se svi pridržavaju mjera. Većinom je zaraza unesena preko naših državljana koji su bili u drugim zemljama u posjeti pa se vratili sa zarazom", istaknula je i dodala da do sada nije identificirano da su državljani Hrvatske bili izvori zaraze u drugim zemljama.

"Ako su bili u područjima gdje bi moglo biti više zaraženih slučajeva, neka budu oprezniji i neka se ne kreću previše među drugima, pogotovo među rizičnim skupinama", poručila je Markotić.

Za izbore građanima poručuje pridržavanje mjera objavljenih na web stranicama DIP-a. "Staviti masku na lice, držati distancu, dezinficirati ruke, biti strpljiv, čuvati ljude unutra i sebe i bit će sve u redu", zaključila je Markotić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene