Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kazne do 1500 eura

Prosvjedi u Italiji zbog uvođenja COVID propusnica: "Bilo bi mi draže da je vlada uvela obvezno cijepljenje"

Aktualno Galerija Blokada luke u Trstu Blokada luke u Trstu Foto: DNEVNIK.hr COVID potvrde u Italiji COVID potvrde u Italiji Foto: DNEVNIK.hr Daniela Calicchia Daniela Calicchia Foto: DNEVNIK.hr +0 Fabio Bonnano Galerija 1/4 >>
U Italiji je na snagu stupila obveza posjedovanja COVID digitalne potvrde. Protivnici mjere najavili su prosvjede diljem zemlje. Zasad se najviše, nekoliko tisuća prosvjednika okupilo u Trstu gdje su prijetili blokadom luke. Radnici bez potvrde mogu biti suspendirani s posla bez plaće, a prekršitelje očekuju kazne i do 1500 eura.

Mjera po kojoj svi zaposleni u Italiji moraju predočiti takozvanu COVID digitalnu propusnicu stupila je na snagu u petak. Mjerom je pogođeno oko 23 milijuna radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Protiv kontroverzne mjere organizirano je više prosvjeda. Kritičari navode da je mjera udar na osobne slobode, dok zagovornici tvrde da mjera omogućava daljnje ublažavanje mjera protiv koronavirusa.

"Mislim da zelena propusnica nije jako poštena mjera. Čini se kao podmukao sustav. Bilo bi mi draže da je vlada uvela obvezno cijepljenje umjesto ove mjere. Ipak vjerujem da je zelena propusnica nužna jer smo nažalost usred pandemije", komentirala je Daniela Calicchia iz Rima.

Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu, ako svi posjetitelji imaju "zelenu propusnicu".

"Za tvrtke i zaposlenike zelena propusnica povećava sigurnost na radnom mjesto i jamči proizvodnju", rekao je za dpa Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najmanje 13 zarobljenih vozača VIDEO Rekordne količine kiše izazvale poplave i klizišta: Bujice poplavile dijelove Italije, vatrogasci spašavali ljude

Pročitajte i ovo Procijepljenost u Italiji TKO JE U PRAVU? Usporedili smo antikorona pravila u Italiji i Hrvatskoj: Oni se ponose najrigoroznijim mjerama, mi s najblažima

Kompanije, ako ne budu svi radnici imali zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do 1500 eura.

"Mislim da je to poštena mjera prema svim Talijanima koji su pokušali izaći iz pandemije cijepljenjem. Cjepivo je besplatno", izjavio je Fabio Bonanno.

Zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog. U Italiji je u potpunosti cijepljeno 80 posto stanovništva.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene