Digitalna COVID potvrda
Digitalna COVID potvrda Foto: Igor Kralj/Pixsell

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju u Republici Hrvatskoj sada vrijede 365 dana, a izdaju se i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u Europskoj uniji. Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev.


Prema odluci Nacionalnog stožera u sustav EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj od danas je implementirano novo pravilo kojim se produžuje trajanje potvrda o cijepljenju na 365 dana. Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane.

Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatski biti produženo. Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a u slučaju putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Sukladno prihvaćenoj reviziji dokumenta od strane mreže e-Zdravstva Europske komisije od 29. rujna 2021. omogućeno je izdavanje EU digitalnih COVID potvrda i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU.

S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU.

Davor Božinović Stožer civilne zaštite donio osam novih odluka: Pogledajte što se sve mijenja
Koronavirus, ilustracija - 4 Danas nešto manje novozaraženih, ali nikad veći udio pacijenata na respiratoru: Pogledajte stanje u svojoj županiji

Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer, te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.

Digitalna COVID potvrda Cjepiva i potvrde (Foto: eudigitalnacovidpotvrda.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju