Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE U PRAVU?

Usporedili smo antikorona pravila u Italiji i Hrvatskoj: Oni se ponose najrigoroznijim mjerama, mi s najblažima

Dok se Hrvatska diči liberalnim antikorona mjerama, susjedi Talijani uvode najstrože mjere u Europi. Svi zaposleni Talijani, dakle ne samo oni u zdravstvu, moraju imati COVID potvrdu. U suprotnom, testirat će se o vlastitom trošku, a ne o trošku države, što je slučaj u Hrvatskoj. Talijanske i hrvatske antikorona mjere usporedili su reporteri Dnevnika Nove TV Katarina Jusić i Marko Balen.

S COVID potvrdama, ili kako ih Talijani zovu ''green pass'', reporterka Dnevnika Nove Katarina Jusić krenula je put Italije. U Sloveniju je ušla uz COVID potvrdu na uvid, ali ne i na skeniranje. Na granici Slovenije s Italijom nema nikoga, pa je u zemlju koja uvodi najstrože korona mjere ušla – bez kontrole.

Za to je vrijeme reporter Marko Balen popio kavu u Rijeci. A kako to izgleda? U kafiću se može sjediti uz već poznata pravila - razmaci i maska potrebni su tek za odlazak na WC.

Po talijansku kavu ili na ručak, Katarina Jusić u zatvoreni dio ušla je s COVID potvrdom. Maska je obvezna samo do stola.

''Svi smo cijepljeni. Imamo green pass. Dakle, to je jedna sigurnost više za sve naše posjetitelje, sigurno'', kaže Massimiliano Vassallo, vlasnik jednog restorana u Trstu.

COVID potvrde ne znače puno

COVID potvrde, koje je Hrvatska među prvima uvela, danas u njoj ne znače previše. Potrebne su tek za neka javna okupljanja. No, u Italiji nije tako. Od 15. listopada ova potvrda značit će – sve. Svi zaposlenici morat će imati ili ''green pass'', što znači da su cijepljeni ili su primili barem jednu dozu cjepiva ili su bolest nedavno preboljeli, ili su pak negativni na COVID testu.

Radnici koji nemaju valjani ''green pass'' bit će suspendirani bez plaće, ali otkaz ne mogu dobiti. Tko ignorira uredbu i nastavi dolaziti na posao bez potvrde, kaznit će ga se novčanom kaznom u iznosu od 600 do 1500 eura.

''Vjerujem da sloboda ima ograničenja ako želimo živjeti u zajednici. Znam da je teško, bilo bi bolje da nema COVID-a, ali tu je'', kaže Silvia iz Trsta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon više od 18 mjeseci Zaokret u pet zemalja, mijenjaju pristup epidemiji, pa će živjeti s COVID-om: "Loša vijest je da virus nikad neće nestati"

A tko će na posao s COVID potvrdom, u Hrvatskoj se još razmatra. Zasad su to djelatnici u zdravstvu i socijali, a onome tko među njima nije cijepljen, test će plaćati porezni obveznici.

Slovenija će isto put svojih zapadnih susjeda Tallijana. Obavezno cijepljenje uvodi se za sve državne službenike koji nisu imali koronu. Prvu dozu moraju primiti do 1. listopada, drugu do 1. studenog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna slobodnije kretanje Bilježe drugi najveći porast novozaraženih ove godine, ali cijepljenima obećavaju više slobode

U Hrvatskoj je cijepljeno 48 posto odraslog stanovništva. Postotak je to među najnižima u Europi, ali mjere su još uvijek među najblažima.

Za Talijane pak vrijedi ona: ''Tko se jednom opeče i na hladno puše''. Za 75 posto stanovništva starijeg od 12 godina u Italiji cijepljenje je završeno. Maske u Hrvatskoj na otvorenom nisu obavezne pa ih nose tek oni koji izlaze iz zatvorenih prostora, ureda ili trgovina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene