Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj 105 zaraženih

Premijer Andrej Plenković: "U najvećoj smo krizi od Domovinskog rata. Ovo su teški dani"

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti s najnovijim informacijama o borbi protiv širenja koronavirusa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku obraćanja iznio je podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj i svijetu. 

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

"Drage Hrvatice i Hrvati, već nekoliko tjedana naša se zemlja suočava s pandemijom koronavirusa. Nakon što se pandemija počela smirivati u Kini, Europa je postala novo žarište. U proteklih devet dana umrlo je ljudi koliko u protekla tri mjeseca. Naša susjedna Italija, koja broji 20 puta manje stanovnika od Kine, od danas ima više umrlih, s preko 3400 žrtava i preko 41 tisuću zaraženih. Zasad u Hrvatskoj imamo 105 zaraženih osoba, a više od 12.000 osoba u samoizolaciji. Među njima danas imamo i prvu žrtvu, no uzroci smrti se još utvrđuju", istaknuo je Plenković.

"Virus ne poznaje granice"

Naglasio je kako je Hrvatska ovu ugrozu prepoznala vrlo rano te se za nju dobro pripremila.

"Virus ne poznaje granice i moramo se znati obraniti. Bili smo primorani na uvođenje radikalnih mjera. Svjestan sam da nam one mijenjaju život, ali nema izbora", rekao je. 

Poručio je i kako moramo biti svjesni da će dani, tjedni, a možda i mjeseci pred nama biti teški.

"Moramo uložiti napore da broj žrtava bude što manji. Ovo je najveća kriza od Domovinskog rata", rekao je.

Istaknuo je kako moramo paziti da virus ne putuje, već ga prenose ljudi.

"Pozivam vas da se pridržavate uputa, da se ne rukujete, održavate udaljenost i smanjite broj kontakata", upozorio je premijer. 

"Nije vrijeme za podjele"

Rekao je i kako će kriza značajno utjecati na gospodarstvo te da je Vlada donijela paket mjera za pomoć poduzetnicima.

"Poslodavcima ćemo za svakog radnika isplaćivati minimalac od 3250 kuna. Podsjećam poslodavce da ove mjere neće moći koristiti oni koji otpuštaju radnike. Pripremit ćemo i dodatne mjere. Morat ćemo preispitati sve stavke proračuna. Ministri su dobili naputak da režu sve što nije nužno, osim sektora zdravstva, izdavanja za mirovine i socijalna davanja. Ovo su teški dani i drugi veliki ispit za Hrvatsku. ", rekao je premijer i zahvalio svima koji osiguravaju funkcioniranje države u kriznim vremenima

Kazao je kako ovo nije vrijeme za podjele već za konsenzus.

"Držimo se mjera, budimo na visini zadatka i pokažimo da se znamo nositi s najtežim izazovima. Uvjeren sam da ćemo iz ovoga izići još jači i još složniji", zaključio je predsjednik Vlade.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je u Hrvatskoj danas 105 osoba zaraženo koronavirusom. Od danas su na snazi rigorozne mjere zaštite te su zatvoreni ugostiteljski objekti, kina, kazališta, muzeji, teretane i ostali uslužni objekti koji nisu nužni za funkcioniranje zajednice.

I dalje rade trgovine prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština, ljekarne benzinske postaje, pekarnice, kiosci...

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene