Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAFIĆI I RESTORANI ČEKAJU PORAST PROMETA

Prizori s granica izmamili smiješak onima koji žive od turizma: Gužve na ulazu u Hrvatsku, a ono što se nekad činilo kao minus, sada bi moglo postati - plus

Gužve na granicama
Gužve na granicama Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Gužve na granicama Gužve na granicama Foto: Dnevnik Nove TV Hrvatsko primorje Hrvatsko primorje Foto: Dnevnik Nove TV Gužve na granicama Gužve na granicama Foto: Dnevnik Nove TV +0 Turizam u unutrašnjosti Galerija 1/4 >>
Počeli su u većem broju stizati prvi gosti iz Slovenije. Slovenci su po broju noćenja u Hrvatskoj na trećem mjestu. Popuštanje mjera počelo je puniti sobe na Kvarneru.

Gužva je na ulazu u Hrvatsku, prvi gosti iz Slovenije u većem broju počeli su stizati. "Iz Maribora smo krenuli na pet dana na Malinsku", kazao je Alojz iz Slovenije. "Hrvatska ima dobru sliku, ne bojimo se ničega", dodaje Boštjan.

Pročitajte i ovo Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati Boris Žgomba i Lina Dolar moramo biti realni Što očekuje turističku sezonu? "Turizam više nikad neće biti isti, ali Hrvatska ima dobru startnu poziciju"

Slovenci su po broju noćenja u Hrvatskoj na trećem mjestu. Popuštanje mjera počelo je puniti sobe na Kvarneru. "Gosti pitaju - 'Ha! Čuli smo da ste otvoreni!' To je jako, jako lijep osjećaj.Radi se o petnaestak soba trenutno rezerviranih", kaže recepcionarka Sandra.

Osim susjeda, sezonu bi pojedinim hotelima moglo spasiti novo ulaganje. Rizik bi se sada mogao pokazati kao pun pogodak. "Naše pristanište je gotovo i nadamo se da ćemo time dobiti jedan novi segment gostiju, a to su nautičari", otkriva hotelijer Davor Kapetanović.

Smanjenje kapaciteta i gubici

Jer udaljenost, vlastiti prostor i dezinfekcija - ono su što će zavladati u svim porama turističke djelatnosti. Plaže mijenjaju svoj izgled, a koncesionari već preračunavaju prostor.

"Idemo na 60% smanjenje kapaciteta. Najčešće su parovi - dvije ležaljke pa razmak od 1,80 do sada, a sada tri metra. Što se tiče popunjenosti, bit će ogromni minusi", najavljuje koncesionar plaže Opatija Igor Jandrić.

A ono što se činilo kao minus - nerazvikanost - sada bi mogao postati plus. Slavonski aduti su prostrana dvorišta, kuće za odmor i priroda. "Imamo trenutno rezervacije obitelji s djecom, gosti su nam s mora, iz Hrvatske", kazala je vlasnica kuće za odmor, Nada Piljić.

No, blagajne kafića i restorana ne pune se kao što se očekivalo. Pa se gosti "love" kako stignu. "19% sniženja na sve artikle, kako je tko mogao, tako da privučemo ljude i da vidimo što će biti", rekao je ugostitelj Emil Lustica.

Upitne plaće za 130.000 radnika

Smanjeni prihodi znače i upitne plaće za oko 130 tisuća radnika. Zato socijalni partneri u turizmu od Vlade traže pomoć.

"Potpore u turizmu su u ovom trenutku prioritet svih prioriteta i prijevoznici - to su dvije najveće potpore koje će se dobti i one će biti za sačuvanje radnih mjesta", najavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Jer navale li gosti, trebao bi ih imati tko i poslužiti. Ugostitelji su uspjeli pomiriti svoj posao s epidemiološkim mjerama. Pridržavaju se novih pravila ali posla nema kao što se očekivalo.

Broje se gubici

Privatnici od Vlade traže produženje mjera za pomoć. O tome što bi se moglo dogoditi ako se to ne ostvari, za Dnevnik Nove TV više je kazao Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

"Ja sam rijetko imao priliku baš osjetiti onaj puni nacionalni ponos. Prvi put sam ga osjetio prije mjesec dana kad je Vlada imala hrabrosti postupiti baš kako treba, podržati naše radnike iz privatnog sektora. Izgleda da su izbori napravili svoje, da se od toga odustaje", kazao je.

"Bojim se da ćemo žrtvovanje privatnog sektora jako skupo platiti. Plaće u javnom sektoru su išle 10., nama potpore za naše radnike još nisu došle. Sve se okreće na izbore", dodao je Jakominić.

"Bojim se da ćemo zbog toga što nemamo mjera i nećemo moći platiti naše ljude imati strašnih problema. Ne samo mi ugostitelji, govorim o turističkoj ekonomiji svemu onome vezanom na turizam općenito", objasnio je.

Problem s radnom snagom

Kaže da će biti problem s radnom snagom. "Ja ću biti oduševljen ako uspijemo platiti naše ljude koliko trebaju da bi podmirili osnovne račune. O nekom uvozu radne snage nećemo ni razmišljati", kazao je.

"Borit ćemo se rukama i nogama za naše ljude. Dati sada nekome otkaz je doslovno smrtna kazna u turističkom sektoru. Ako netko dolazi, nema šanse naći posao, tako da - ove godine je borba za radnu snagu, ali u potpuno drugom smjeru", istaknuo je Jakominić i dodao kako je moguće da će bolje biti, ali tek druge godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene