Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

KREŠIMIR LUETIĆ U DNEVNIKU NOVE TV

Predsjednik Hrvatske liječničke komore poručio: "Ovo je uzlazni krak trećeg vala. Vidjet ćemo hoće li druženja za uskrsne blagdane pridonijeti porastu novozaraženih"

Aktualno Galerija Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Foto: DNEVNIK.hr +0 Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i Ivana Brkić Tomljenović Galerija 1/2 >>
O stanju u sustavu, COVID bolnici, problemima s cijepljenjem reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović razgovarala je s predsjednikom Hrvatske liječničke komore Krešimirom Luetićem.

Čelnik Komore Krešimir Luetić rekao je da se od jučer priključio radu u COVID bolnici u Dubravi. "Stanje je vrlo dinamično, na 24-satnoj razini. Gotovo da postoji potreba za otvaranjem još jednog odjela. Svaki dan dolazi do 25 novih pacijenata u COVID bolnicu'', kazao je Luetić.

Rekao je kako ima dovoljno liječnika, a po potrebi dolaze novi liječnici, iz drugih zagrebačkih bolnica. Također, tvrdi kako se nije susreo s nedostatkom potrebnih lijekova, ali da je i to moguće. ''Pretpostavka da se možemo naći u situaciji da nemamo lijek koji je potreban pacijentu je iznimno frustrirajuća. Kako za pacijenta, tako i za nas'', istaknuo je, ali je optimističan i misli da će se situacija brzo riješiti.

U ovom trenu, kaže Luetić, s obzirom na razliku u incidenciji na razini županija, čak i regija, razumno je da se mjere donose na razini županije. ''Ne trebaju nam strože mjere na nacionalnoj razini, ali primjerice u Primorsko-goranskoj županiji mislim da nisu pogriješili'', istaknuo je.

Nemaju još sve podatke o cijepljenju po županijama, ali da se vidi neujednačenost. ''Negdje postoje punktovi za masovno testiranje, negdje ne postoje. Negdje obiteljski liječnici odlaze po cjepiva na punkt, u većini se županija ona dostavljaju...'', rekao je Luetić.

Očekuje da se sustav osposobi i da postane funkcionalan te da je bilo dovoljno vremena da radi normalno.  ''Postoji još jedan problem. Postoji nacionalni sustav, ali imate i call centre i informatičke sustave na razini županija, koji izgleda - nisu umreženi."

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i Ivana Brkić Tomljenović (Foto: DNEVNIK.hr)

Obiteljski liječnici imaju svoje popise, turistički radnici svoje... ''Imamo nekoliko popisa na nekoliko razina. Potrebno ih je žurno objediniti i na taj način krenuti u cijepljenje'', naglasio je Luetić.

Je li realno do ljeta procijepiti 50% odrasle populacije, Luetić je kazao da to ovisi o dvije stvari: koliko ćemo cjepiva dobiti i koliko ljudi će biti zainteresirano za cijepljenje. Za primjer je uzeo Srbiju, državu koja ima puno cjepiva u skladištima, a imaju 25 posto procijepljenih i vrlo polako dižu brojke.

Osvrnuo se i na cjepivo AstraZenece. ''Struka je rekla da trebamo slušati institucije - Europsku agenciju za lijekove, HALMED i HZJZ koji preporučuju nastavak cijepljenja'', kazao je i za primjer uzeo Britance koji su više do 60 posto cijepljeni upravo tim cjepivom.

Pročitajte i ovo Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava MANJAK OSOBLJA U KB-u Dubrava u zadnje vrijeme hospitalizirani i oni rođeni 70-ih godina: "Njihov imunološki sustav žešće reagira, imaju brži tijek bolesti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVE JE VIŠE MLADIH Od posljedica korone preminuo i mladić od 23 godine, bio je hospitaliziran u zagrebačkom KB-u Dubrava

Smatra da će doći do vrhunca trećeg vala. ''Apsolutno! Ovo je uzlazni krak trećeg vala. Bitno je u sljedećim danima vidjeti hoće li druženja za uskrsne blagdane pridonijeti porastu novozaraženih'', rekao je Luetić.

Dogodi li se to, smatra Luetić, u nekim županijama će se trebati uvesti strože mjere. ''Uvođenje online nastave je dobra mjera."

Što se druženja mladih tiče, Luetić je napomenuo kako ona ne predstavljaju toliki rizik za njih, ali da svakako predstavljaju za starije članove obitelji. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene