Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već računaju sa 75 posto gubitaka

Turizam pred potpunim slomom. Ako prilike dopuste, vodit će se borba za svakog gosta: "Ovo je katastrofalna godina"

Da je turistička godina pred potpunim slomom, svima je jasno. Već se računa na pad prometa od 75 posto, a najgori scenarij je čak 90 posto. Ministarstvo predstavlja nove mjere, a sektor zbraja gubitke.

Prazan Stradun u travnju nešto je što nitko nije očekivao, prije točno godinu dana u Dubronviku je bilo 4800 noćenja, a danas nema turista koji provodi svoju noć u dubrovačkom hotelu ili u privatnom najmu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čekaju mjere za pomoć Kampovi tek na polovici lanjskog prometa, moguće ranije zatvaranje: "Imali smo određenu dozu optimizma, ali..." Anamarija Maletić, direktorica hotela IMA LI NADE ZA POSEZONU? Unatoč strožim mjerama Austrije i Slovenije, u ovom turističkom resortu i dalje su dobro popunjeni: "Nadamo se dobrim rezultatima do kraja"

Sektor već zbraja gubitke. Ove zime mnogi su dodatno ulagali u kapacitete i kvalitetu, a kada su trebali početi zarađivati sve je stalo. Najnovije mjere Vlade pozdravljaju, ali muče ih odluke na lokalnim razinama, neki daju potpuni otpis, a neki tek dio, kao Dubrovnik.

"Mislim da su se otpisi komunalnih naknada trebali događati svugdje i ako bi nam se samo tri mjeseca oprostilo, sve to bi značilo matematički da su nam dali 25 posto popusta na razini cijele godine, a to je smješno jer je ovo katastrofalna godina", kaže Slavica Grkeš, vlasnica turističke agencije.

Iz Hrvatske udruge turizma također apeliiraju na lokalne samouprave, a od Vlade očekuju rezove u parafiskalnim nametima.

"Pozivamo jedinice lokalne i regionalne samouprave na tragu mjera Vlade isto tako donesu snažnije mjere koji će se prvenstveno odnositi na otpise, a ne odgode", kaže Veljko Ostojić iz HUT-a.

Ministar turizma danas je predstavio dvije nove uredbe i 4 zakona koja idu u Sabor. Odgode koncesija na turističko zemljište, odgoda rekategorizacije na godinu dana, te odluku da se turističke zajednice mogu zaduživati, odluke o turističkoj pristojbi.

"Dakle onaj paušal vlasnici obiteljskog smještaja i OPG-a se neće platiti u ovih prvih 6 mjeseci, a onda ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija", poručuje ministar Gari Capelli.

Pripremaju se i mjere u bankarskom sektoru, kao i kroz HBOR.

Nezadovoljni su u Udruženju marina, kažu, koncesiju za 2020. već platili i tražili su oprost za 2021., ali ne čuje ih se.

"Unatoč svim našim naporima i konstruktivne prijedloge ostali smo uskraćeni , moram priznati da sam razočaran jer na sjednci Vlade nije ni bilo spomena nautičkog turizma", kaže Sean Lisnjak iz Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore.

Turistička godina je svakako propala, no za svakog gosta bit će borba ako to prilike dopuste. Nakon izolacije upravo obiteljska gospodarstva nadaju se domaćim gostima koji će htjeti odmor od svega.

"To će vjerojatno potaknuti turističku sezonu da poslije ovog gorznog stanja da dođemo uz takvu poziciju da ćemo se okrenuti na vlastite", kaže Danijel Popović, vlasnik obiteljskog gospodarstva Crni Lug.

Nakon godina obranja turističkih rekorda, gužvi i problema, dolazi nam ono što nitko nije sanjao - možda je to prilika za shvatiti koliko je važno da turizam bude pokretač, a ne nositelj gospodarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene