Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju se rigorozne mjere

Kritično kod susjeda, bolnice pune oboljelih: Epidemiolozi traže desetodnevni potpuni lockdown

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski epidemiolozi predložili su svojoj vladi da hitno reagira na sve veći broj zaraza i hospitalizacija, a među prijedlozima kako bi se zaustavio rast epidemije je i "potpuni lockdown" u trajanju od deset dana, javljaju u utorak prema neslužbenim izvorima slovenski mediji.

Stručna skupina za COVID-19, koju vodi epidemiologinja Mateja Logar, o tome je jutros već razgovarala s ministrom zdravstva Janezom Poklukarom, a popodne će se njezina skupina sastati i s vladom kako bi i službeno iznijela predložene nove mjere.

Prema "neslužbenim, ali pouzdanim informacijama", predlaže se 10-dnevno potpuno zatvaranje, a ako se vlada za to ne bi odlučila, onda se predlažu druge mjere strože od dosadašnjih, među njima stroga kontrola nad implementacijom COVID propusnica i zabrana rada lokala nakon 23 sata, rad od kuće za javni sektor te ograničenje okupljanja do najviše deset ljudi, objavila je iz svojih izvora Slovenska tiskovna agencija STA.

Među prijedlozima epidemiologa je i održavanje sportskih priredbi bez gledatelja, rad od kuće za javni sektor, a okupljanja ljudi do maksimalno deset ljudi, od kojih svi moraju biti cijepljeni ili imati negativan test.

Ako bi se vlada odlučila za potonji prijedlog, a ne za rigoroznije zatvaranje, a u situaciji da se nakon jednog tjedna epidemijski rast i prevelika opterećenost bolničkog sustava nastavi, onda bi ipak uslijedilo "potpuno zatvaranje", ali s ograničenim trajanjem od deset dana, prenose slovenski mediji.

Umrlo 11 oboljelih u 24 sata

U Sloveniji je u posljednja 24 sata od posljedica bolesti COVID-19 umrlo 11 oboljelih, a novozaraženih je 1136, ili 43 posto od ukupno testiranih, objavio je u utorak nacionalni Institut za javno zdravlje, dok se čeka odluka vlade o novim restrikcijama.

U Sloveniji je udio pozitivnih testova 43,1 posto. Malo je manji od rekordnih 47,8 posto, koliko je bilo dan ranije, ali je pogoršanje epidemiološke situacije izrazito na tjednoj razini jer su prije sedam dana bile potvrđene 2292 nove infekcije, uz 37,8 posto pozitivnih testova.

Ubrzano punjenje bolnica

Punjenje bolnica pacijentima oboljelim od COVID-a i dalje se ubrzava i približava brojkama koje su epidemiolozi odredili kao granicu nakon koje će protuepidemijske mjere trebati zaoštriti.

Prema novim podacima, na COVID odjelima bolnica već su 634 pacijenta, 31 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima je njih 158, 13 više nego jučer.

Vladina stručna skupina za COVID-19 u ponedjeljak je predložila nove mjere, čiji sadržaj još nije poznat, a o tome bi se nešto više moglo znati danas, javljaju slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Testiranje u bolničkim ustanovama - 7 Zabrinjavajuće stanje kod susjeda Imaju novi rekord broja pozitivnih testova: Od danas na snazi nove mjere, gotovo svaki drugi zaražen

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna slika "najgora dosad" Susjedi uvode rigorozne mjere! Testiranje školaraca dva puta tjedno, u lokalima kontrola COVID potvrda...

Podsjećaju da su epidemiolozi prošli tjedan popunjenost intenzivnih odjela sa 160 pacijenata odredili kao granicu kad treba uvesti rigorozne mjere, uključujući i jednu vrstu lockdowna, kako bi se daljnji rast epidemijskih brojki ograničio.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene