Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Ne treba stvarati paniku oko koronavirusa, ali treba poraditi na samodostatnosti", poručili su iz Hrvatske poljoprivredne komore. Dodaju da su informacije o tome kako je zabranjen kontakt s domaćim životinjama neistinite.


Hrvatska poljoprivredna komora upozorila je na nepotrebno širenje panike vezane za pojavu koronavirusa. Kako navode u priopćenju, netočne informacije o kontaktu s domaćim životinjama stvaraju strah kod domaćih stočara te pozivaju nadležne informacije da dodatno pojasne na koji način koronavirus ima utjecaj na rad stočara.

Iz Komore navode i da svjetske kompanije upozoravaju na moguće smanjenje proizvodnje, dok istodobno trgovački lanci javljaju o pojačanom prometu. U Hrvatskoj u ovom trenutku ne bi trebalo doći do poremećaja u opskrbi hranom, dodaju.

Slika nije dostupna Počeli ste naglo kašljati, boli vas grlo, imate kratak dah? Što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom

Policija zaustavlja građane Koronavirus: Što je kućna izolacija, kako se ponašati, što trebate, a što nikako ne smijete činiti

Priopćenje Hrvatske poljoprivredne komore prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska poljoprivredna komora upozorava kako je nepotrebno širiti paniku vezano za pojavu koronavirusa i netočne informacije o tome kako je zabranjen kontakt s domaćim životinjama. Hrvatska poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije, a provode se i pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo uvjereni kako u Hrvatskoj ne treba stvarati dodatnu paniku.

''Pozivamo nadležne institucije, posebice Upravu za veterinarstvo i veterinarske inspektore, da dodatno pojasne načine na koji ovaj virus ima utjecaj na rad i kontakt stočara s domaćim životinjama. Mediji prenose kako je zabranjen kontakt sa životinjama, što ima negativan utjecaj i stvara strah kod domaćih stočara, proizvođača koji nemaju dovoljno informacija na koji način pojava koronavirusa u Hrvatskoj može imati utjecaj na životinje i rad s njima'', izjavio je predsjednik HPK-a Mladen Jakopović.

Dodaje kako je poljoprivrednicima potrebno više konkretnih informacija o mjerama zaštite pri radu sa životinjama, ali i svim drugim aspektima u vezi s ovim virusom i proizvodnjom odnosno distribucijom hrane kako se ne bi stvarala dodatna panika kod poljoprivrednih proizvođača.

Poremećaj u lancu nabave hrane i smanjenje potrošnje

Zbog pandemije koronavirusa sve više svjetskih kompanija upozorava kako bi moglo doći do smanjenja proizvodnje te daljnjih poremećaja nabavnih lanaca. Iako iz pojedinih trgovačkih lanaca stižu informacije o pojačanom prometu, HPK vjeruje kako u ovom trenutku u Hrvatskoj ne bi trebalo doći do većih poremećaja u opskrbi hranom i životnim namirnicama.

Međutim, pojava koronavirusa i potencijalna opasnost od moguće pandemije nas još jednom upozoravaju kako je Hrvatskoj hitno potrebna jasna i snažna strategija povećanja proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda jer smo ovisni o uvozu.

''HPK već godinama upozorava na pitanje nacionalne sigurnosti u slučaju da je domaća proizvodnja niža od 50 % razine samodostatnosti, na nedostatak skladišnih kapaciteta i robnih rezervi hrane. Države koje su ovisne o uvoznim robama s globalnog tržišta u ovakvim se situacijama mogu naći u velikoj opasnosti da dovedu u rizik opskrbu svog stanovništva dovoljnim količinama hrane, ali isto tako da budu pod udarom špekulativnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Vjerujemo kako je i ovo prilika da domaći proizvođači i lokalni lanci opskrbe dobiju na važnosti i da još jednom shvatimo kako je proizvodnja domaće hrane prioritet svake zemlje koja ne želi ugroziti svoju prehrambenu suverenost u sličnim situacijama", istaknuo je Mladen Jakopović, navodi se u priopćenju HPK-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju