Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravila ponašanja

Koronavirus: Što je kućna izolacija, kako se ponašati, što trebate, a što nikako ne smijete činiti

Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1
Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija zaustavlja građane Galerija 1/2 >>
Ako postoji sumnja da ste zaraženi koronavirusom i morate biti u izolaciji kod kuće, postoje pravila koja će pomoći da ne zarazite ostale ukućane.

Ako je osoba bila u bliskom kontatku s oboljelim, trebala bi biti sama u izolaciji. Ako takva osoba živi s ukućanima, onda bi takvu osobu trebalo staviti u karantenu. Ako netko nema bliski kontakt s oboljelim, nego samo potencijalni kontakt zato što je boravio na području gdje ima oboljelih, takvoj osobi dovoljna je izolacija u kući, čak i u prisustvu ukućana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIZ IZAZOVA Korona ne posustaje: Tomislavov dom na Sljemenu opet je karantena, a razrađuje se i poseban plan uoči nove školske godine Slika nije dostupna karantena unutar karantene Zbog žarišta u tvornici tisuće stanovnika u karanteni: Podignute ograde visoke dva metra, stalne policijske ophodnje...

''Važno je da ta osoba ne ide na radno mjesto, školu, kina gdje bi ta mala šansa da se zarazila mogla prouzrokovati više oboljelih. Ako ta mala šansa ipak nastane u kući s njegovim ukućanima, to neće biti toliko strašno jer je njih vrlo lako moguće identificirati'', rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Ne može svatko u karantenu

''Mi ovdje govorimo o zdravim osobama koje su boravile u Kini, Koreji ili Sjevernoj Italiji, za koje je vjerojatnost da su se zarazile ipak jako mala. Ako nije moguće smanjiti kontakt s ukućanima, to je rizik koji trebamo prihvatiti. Ne možemo svakog tko dođe iz Italije stavljati u karantenu. To će se raditi samo ako je netko bio u bliskom kontaktu s oboljelima'', objasnio je Kaić.

Pravila kućne izolacije

Prvo je pravilo kućne izolacije iz stana/kuće izdvojiti starije osobe i djecu. Nadalje, važno je koristiti papirnate ručnike ili maramice, dezinficirati površine u stanu, često prati rublje. Iznimno je važno često i temeljito prati ruke i ne stavljati ih u nos i usta. Kihati i kašljati treba u papirnate maramice koje odmah treba baciti. Ako postoji mogućnost, trebalo bi spavati u odvojenim krevetima i koristiti odvojene kupaonice.

Sve su glasniji pozivi da se postupak izdvajanja zdravih ljudi koji su bili na virusom zahvaćenom području ne zove karantena kao u srednjem vijeku, već izolacija kod kuće. Razdoblje inkubacije koronavirusa je 14 dana, pa ćete nakon dva tjedna znati jeste li se ili niste zarazili.

Ako živite sami, a niste osigurali zalihe hrane i drugih potrepština, možete potrebno naručiti preko interneta i dostavom ili računati na pomoć obitelji i prijatelja.

Još nije poznato može li se virus prenijeti tjelesnim tekućinama i spolnim odnosom ili samo zrakom.

Ako se na kraju ipak suočite sa simptomima koronavirusa, ne trčite odmah na hitnu jer možete zaraziti ljude u čekaonici. Kaić je objasnio da osoba ako oboli, treba pozvati zdravstvenu službu da dogovori prijevoz u bolnicu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene