Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Higijena, distanca, maska

Nije tako teško: Ovo su mjere kojih se trebamo pridržavati ako ne želimo da nam crne brojke novozaraženih eksplodiraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toliko smo puta čuli osnovne preporuke kojih bi se trebali pridržavati - pranje ruku, distanca, nošenje maske. Kako bismo obuzdali brojke novozaraženih, donosimo kratak pregled najnovijih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je na konferenciji za medije predstavio nove mjere zbog povećanog rasta broja novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manje ljudi, obavezne maske... Nove odluke Nacionalnog stožera: U dvije županije uvode se nove mjere, a u jednoj se već postojeće produljuju do listopada Izborni stožer HDZ-a - 1 USPON I PAD Nekad smo im pljeskali, a danas mi dođe da i ne operem ruke i da... Vjerujete li vi još Nacionalnom stožeru?

Podsjetimo, prošlog četvrtka bio je najcrnji dan kada je dnevni broj novozaraženih dosegao 542. Potom se broj nešto smanjio, ponedjeljkom je tradicionalno bio manji zbog manje testiranja nedjeljom, ali na novi rekord nismo dugo čekali – već danas je broj novozaraženih narastao na čak 748.

Odgovornost je na svima nama i toliko smo puta čuli osnovne preporuke kojih bi se trebali pridržavati - pranje ruku, distanca, nošenje maske. Kako bismo obuzdali brojke koje su svakog dana sve gore, donosimo vam kratak pregled najnovijih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Maske u kafićima i restoranima i za goste

Za ugostiteljske objekte preporučeno je da s radom završavaju u ponoć, a maske trebaju nositi svi zaposlenici. Ukoliko ste došli na kavu ili večeru, masku trebate nositi ukoliko idete do toaleta ili platiti račun, a dok konzumirate hranu ili piće možete ju skinuti. Pritom je važno da masku, kada ju nosite, pravilno postavite na lice kako bi prekrivala nos i usta.

Masku treba nositi i u javnom prijevozu, u trgovinama, prilikom vjerskih obreda i okupljanja, gledatelji na sportskim natjecanjima ako su u zatvorenom prostoru kao i posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru. 

Kao Pepljuge: Mladenci u ponoć kući

Što se tiče svadbi i drugih okupljanja, osnovne preporuke su uvijek iste – higijena, distanca, maska. Maksimalan broj osoba koje mogu biti u prostoru za slavlje ili u crkvi, organizatori će odrediti sukladno veličini prostora u odnosu na potrebnu distancu od 1.5 metra.

Ukoliko se brak sklapa u matičnom uredu, preporuča se nošenje maski za sve osim za mladence i kumove.

Plesati se na svadbama može, ali samo na početku proslave. Ples je ograničen na mladence i njihove roditelje. Svadbena svečanost može trajati do ponoći. 

Potrebna dozvola za društvena okupljanja

Organizatori društvenih događaja na kojima je više od 50 osoba, moraju najmanje 5 dana prije održavanja od nadležnog Stožer civilne zaštite tražiti dozvolu. Ukoliko ju ne dobije, događaj se ne smije održati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene