Hrvatski zavod za javno zdravstvo sutra će objaviti upute za vrtiće i škole. Neki vrtići i škole od roditelja očekuju odgovor već danas pa smo od prvog čovjeka Zavoda doznali što će biti u preporukama, kako bi se roditelji lakše mogli odlučiti.


Djeca bi se 11. svibnja trebala vratiti u vrtiće i škole, no upute i preporuke Zavoda za javno zdravstvo još nisu objavljene. Roditelji su u nedoumici što učiniti. Ravnatelj Zavoda Krunoslav CapakZoom intervjuu za DNEVNIK.hr otkrio je što oni preporučuju.

Vezani članci Ilustracija Preminulo 16 osoba: Stožer objavio broj novozaraženih u proteklih tjedan dana Krunoslav Capak Zbogom, korono! Capak precizirao kad bi se mogao proglasiti kraj pandemije

''U Hrvatskoj je dosad svega 46 oboljele djece do 10 godina. Vjerojatnost da se pozitivni i negativni sretnu je prilično mala, a ona se povećava dolaskom u kolektiv'', rekao je Capak i objasnio da postoje mjere kojima se rizik može smanjiti.

Otkrio je da su u preporukama napisali da djeca koja su kronično bolesna ne idu u vrtić ni školu, a da ne idu ni djeca čiji je jedan roditelj na bolovanju ili radi od kuće. ''Oni koji moraju ići raditi, jer se gospodarstvo mora pokrenuti, oni će poslati djecu u kolektiv'', rekao je Capak.

Na našu opasku da vrtići i škole nisu čuvaonice i da roditelji žele znati da su ta mjesta sigurna, Capak je rekao da niti jedan epidemiolog na svijetu neće potpisati da je vrtić slobodan od koronavirusa, ali ponavlja da je rizik prilično malen.

''Naravno da djeca neće držati fizičku distancu u vrtiću, ali znanstveni dokazi govore da se djeca teže inficiraju i da lakše prebole'', istaknuo je Capak.

Prijedlog mjera epidemiolozi usuglašavaju s resornim Ministarstvom i konačna će verzija biti objavljena sutra (četvrtak):

- za djecu se ne preporučuje nošenje maski. Neke kategorije djece nikako ne smiju nositi masku: kronično bolesna djeca s respiratornim smetnjama i djeca mlađa od dvije godine kod kojih maska može biti uzrok gušenja

- propisane su stroge mjere higijene i dezinfekcije

- kontrola temperature

- kontrola respiratornih simptoma

''U slučaju da je temperatura viša od 37,2 ili ako postoje respiratorni problemi, djeca neće moći u kolektiv'', otkrio je za DNEVNIK.hr Krunoslav Capak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju