Erna Solberg
Erna Solberg Foto: Afp

Norveška policija rekla je u petak da je novčano kaznila premijerku Ernu Solberg zbog kršenja pravila fizičkog distanciranja kad je organizirala obiteljsko okupljanje u povodu proslave svojeg rođendana.


Kazna je u visini 2352 američka dolara, rekao je policijski zapovjednik Ole Saeverud na konferenciji za novinare.

Vezani članci Njemačka, koronavirus U Njemačkoj stupile na snagu izmjene zakona koje omogućavaju strože mjere, doznajte što se sve mijenja Koronavirus u Belgiji, ilustracija Približavaju se talijanskom scenariju od početka pandemije, a uskoro planiraju otvoriti restorane i kafiće

Premijerka, kojoj je ovo drugi mandat, ispričala se prošli mjesec zbog toga što je potkraj veljače organizirala proslavu 60. rođendana za 13 članova obitelji u planinskom odmaralištu, unatoč vladinoj zabrani okupljanja više od 10 ljudi.

U većini slučajeva policija ne daje takve kazne, no riječ je o premijerki i premda je zakon isti za sve, nismo svi jednaki pred zakonom, objasnio je Saeverud.

"Stoga je ispravno dati kaznu kako bi se održalo povjerenje javnosti u pravila fizičkog distanciranja", rekao je Saeverud.

Solberg i njezin suprug Sindre Finnes zajedno su odlučili organizirati proslavu te izabrali restoran, a Finnes se pobrinuo za praktične detalje.

I suprug je prekršio zakon, no nije kažnjen, a nisu kažnjeni ni vlasnici restorana. "Solberg je državna čelnica i ona je predvodila vladine mjere uvedene u svrhu ograničenja širenja virusa", rekao je Saeverud.

Nacionalna su pravila u veljači ograničila privatna okupljanja u restoranu na najviše 10 ljudi. Solberg je provodila politiku strogih ograničenja te Norveška, država od 5,3 milijuna ljudi, ima jednu od najnižih stopa zaraza i smrtnosti od covida-19, nekih 83. 000 zaraženih i 643 smrti povezanih s koronavirusom od početka pandemije.