Dok je objavljivao kako Nizozemska ulazi u novi lockdown, premijera Marka Ruttea prekidali su povici i zvižduci prosvjednika protiv strožih mjera.


Nizozemski premijer Mark Rutte objavio je u ponedjeljak navečer novi niz mjera borbe protiv COVID-19, najstrožih od početka krize, i precizirao da ovog tjedna na snagu stupa petotjedna karantena.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Broj umrlih od koronavirusa u svijetu prešao tri milijuna, WHO upozorava: "Pandemija je došla do kritične točke" Antonijo Datković Najpoznatija party destinacija u Hrvatskoj zbraja višemilijunske gubitke, a kako uoči sezone dišu hotelijeri? ''Sezona bi mogla biti bolja neglo lani''

"Nizozemska će se zatvoriti na pet tjedana", rekao je Rutte u TV govoru iz sjedišta vlade u Den Haagu, pred kojim su bili okupljeni prosvjednici.

Povici i zvižduci čuli su se unutar zgrade, a Rutte je ponovio da se "ne radi o običnoj gripi, kao što to misle ljudi okupljeni vani". Od utorka će sve trgovine osim prehrambenih i ljekarni biti zatvorene, a od srijede se u školama ne održava nastava.

Nizozemcima se preporučuje da ne izlaze te da primaju najviše dvije osobe dnevno. Postroženje mjera u Nizozemskoj poklapa se s najavom susjedne Njemačke o djelomičnoj karanteni od srijede.