Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uskoro upute za drugu fazu

Preminule još četiri osobe: Novozaraženih je 15, ukupno 2062 oboljele osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Preminule su još četiri osobe, a broj zaraženih popeo se na 2062.

Broj novozaraženih u posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 15, ukupno su 2062 oboljele osobe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pokreće se zdravstvo Preminula žena u KB-u Dubrava: 27 novooboljelih, ukupno 1908 zaraženih koronavirusom Davor Božinović - 1 objavio nacionalni stožer Tri osobe preminule, 37 novozaraženih, ukupno 1741 osoba oboljela: ''Još nije vrijeme za ukidanje mjera''

Preminule još četiri osobe, jedna u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu i tri osobe u Splitu. Ukupno je 67 preminulih.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ponovio je da su zdravstveni djelatnici na prvoj liniji, pa se tako dogodilo i da su šest medicinskih sestara i jedna spremačica oboljele od koronavirusa nakon što su liječili oboljele iz Doma za starije i nemoćne u Splitu.

Kad će upute za drugu fazu?

O uputama za drugu fazu popuštanja mjera Capak je rekao da su napravili prijedloge uputa i sad komuniciraju s korisnicima i onima koji to provode. Dio će možda biti objavljen već danas, a ostalo sutra. Na pitanje koliki bi trebao biti broj zaraženih da se mjere vrate, Capak je rekao da se ne radi o broju, nego o trendu.

O preporukama za odlazak djecu u škole Capak je rekao da ne želi govoriti unaprijed kako će one izgledati. Jutros su imali sastanak s Ministarstvom na kojem su tražene izmjene, za koje kaže da ih nije vidio. Objašnjava da će se to tijekom dana usuglasiti, a sutra će sve biti objavljeno.

Što se tiče vrtića, kaže da nijedna zemlja na svijetu nije preporučila zaštitnu opremu za djecu, ali bit će propisana za djelatnike. Propisane su stroge mjere higijene i ponašanje roditelja prilikom dovođenja djece. Djecu će se poticati da ne dodiruju oči, usta, nos, ali ih pustiti da se normalno igraju. ''To su preporuke, nije zakon. Ako netko misli da može bolje, mi ćemo to izmijeniti'', rekao je Capak.

O međužupanijskim propusnicama za dva tjedna

Za trgovine na tržnici, primjerice cvjećarne, Božinović je rekao da nema zapreka da rade ako se pridržavaju mjera. Na upit zašto nisu odobrili ukidanje propusnica između Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, odgovorio je da će to razmotriti 11. svibnja. ''Cilj je da se u ova dva tjedna ne pojača mobilnost previše'', objasnio je. Rekao je da će daljnje popuštanje mjera ovisiti o epidemiološkoj slici. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da je ozbiljna mogućnost da će se koronavirus javljati sezonski. ''Za neke viruse zna biti razmak i nekoliko godina, neki su se pojavili nakon 80 godina'', objasnila je.

Tko će nadzirati upute za crkve? ''Tu nema kretanja ni muvinga, osobe sjede na jednom mjestu, a za aktivnosti koje dovode do kontakta već su propisane mjere, a utvrdit ćemo detalje s HBK-om i drugim konfesijama'', rekao je Capak. Dodao je da u svim zatvorenim prostorima postoji rizik koji se može smanjiti higijenom i dezinfekcijom. Rekao je Italija nije htjela otvoriti crkve jer im je lošija epidemiološka situacija.

Capak ponavlja da je stranačka pripadnost privatna stvar

''Radi se o čisto privatnoj stvari. Ne smatram da trebam javno govoriti o tome jesam li član stranke, nisam politička osoba niti na političkoj funkciji. Što se tiče slika, imam ja slika sa svim ministrima koji su bili na vlasti. Ima moja slika s ministrom Vargom, s ministrom Ostojićem, imam i sliku s generalom Praljkom. Moj je album bogat'', zaključio je Capak.

O ugrušcima u plućima oboljelih od koronavirusa profesorica Markotić rekla je da ima različitih komplikacija. ''Da, pojavile su se informacije o tome. Tu ćemo trebati pratiti jer se to dovodi u vezu s genetikom, pušenjem i sl. Većina virusa djeluje tako da djeluje na stanice koje oblažu krvne žile i oštećuje ih. Vole aktivirati i trombocite, zaslužne za zgrušavanje krvi. Stvaraju se trombi koji mogu biti obrana organizma. Kad su veći, to može biti opasno po život'', objasnila je doktorica i izvijestila da u Klinici nisu imali slučajeva s moždanim udarom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene