Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio nacionalni stožer

Tri osobe preminule, 37 novozaraženih, ukupno 1741 osoba oboljela: ''Još nije vrijeme za ukidanje mjera''

Davor Božinović - 1
Davor Božinović - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Božinović - 1 Davor Božinović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić - 2 Alemka Markotić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maja Grba Bujević - 2 Maja Grba Bujević - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr +2 Davor Božinović - 2 Galerija 1/7 >>
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Još su tri osobe preminule, a u posljednja 24 sata oboljelo je 37 osoba.

Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević izvijestila je da je novozaraženih 37 osoba, ukupno 1741. Preminule su tri osobe. Jedna žena (98) preminula je u KBC-u Split, jedan muškarac (73) u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu i u Dubrovniku jedna osoba (74) iz doma za starije.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Ukupno 2039 zaraženih Četiri osobe preminule, 9 novooboljelih: ''Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo, niti će biti'' Slika nije dostupna pokreće se zdravstvo Preminula žena u KB-u Dubrava: 27 novooboljelih, ukupno 1908 zaraženih koronavirusom

U 24 sata testirano je 897 pacijenata, a testirano je ukupno njih 19.256. Oporavljenih je 58 više u odnosu na jučer, ukupno 473 osobe. U samoizolaciji nalazi se 15.059 osoba.

Zagrebački stožer objavio je da je koronavirus ušao u privatni dom za starije i nemoćne. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se ne zna kako je virus ušao u dom. Kaže da su pozitivna tri štićenika i svi su hospitalizirani u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Uzeti su brisovi djelatnicima i štićenicima, a rezultati se očekuju tijekom dana. Nije htio reći o kojem se domu radi, a smatra da su mjere za domove donijeli u pravo vrijeme. Poručio je i da kninska bolnica nije novo žarište korone. Unatoč tome što je više zaraženih djelatnika, kaže da je stanje pod kontrolom.

O Murteru i Bandiću

Capak je ocijenio da je bio dobar potez uvesti karantenu na Murteru, a da odluku o ukidanju trebaju donijeti lokalni stožer i epidemiolog. Čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović izvijestio je da lokalni stožer treutačno nije za ukidanje karantene. Kaže i da se čuo s Milanom Bandićem i podsjetio ga da je Stožer donio odluku da se organizira rad od kuće, a Bandić mu je objasnio da je intencija da se utvrdi tko radi, a tko ne, tko je možda ostao doma, a nije trebao ili obrnuto. ''Mislim da on želi uvesti red'', rekao je.

Nadležna inspekcija Civilne zaštite i policijska uprava izvršit će uvid u slučaj održavanja liturgije u daruvarskoj pravoslavnoj crkvi unatoč zabrani okupljanja, najavio je Božinović. ''Čuo sam za taj i za slučaj u Pakracu. Nadležna inspekcija civilne zaštite i policijske uprave koje su nadležne za ta mjesta će otići i izvršiti uvid u to što se stvarno dogodilo'', rekao je.

Capak kontra Trumpa

Što je utvrdila inspekcija u Domu za starije u Splitu? Capak je rekao da Zavod nema inspekcije, i da su one u nadležnosti ministarstava te da ne zna je li inspekcija završila i je li izvještaj napisan. Nije znao odgovoriti koliko je izliječenih liječnika i medicinskih sestara, a objasnio je da se prije povratka na posao moraju testirati.

Capak je ocijenio da Svjetska zdravstvena organizacija dobro radi svoj posao i, za razliku od američkog predsjednika Donalda Trumpa, ne misli da su se previše bavili Kinom. ''Oni se moraju baviti globalnom situacijom, a ne situacijom u pojedinoj državi'', rekao je.

O relaksaciji mjera

Božinović je rekao da svakodnevno analiziraju stanje i da treba pet do sedam dana pada broja novooboljelih da bi se popuštale mjere. ''Svjesni smo da smo mjere donijeli 19. ožujka, blagovremeno ćemo obavijestiti o novim odlukama, ali još nije vrijeme za ukidanje mjera'', rekao je i dodao da je otvoreno hoće li se mjere produžiti na 30 dana ili manje. ''Svako popuštanje znači povećanje broja oboljelih'', objasnio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene